Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O „modă” printre tinerii părinţi şi nu numai se extinde tot mai mult cu ajutorul internetului şi a surselor de informare, care nu întotdeauna promovează păreri avizate. Este vorba despre o creştere a refuzurilor de vaccinare a copiilor şi a adulţilor pornind de la o „teorie a conspiraţiei” care acuză dezvoltarea unor afecţiuni cauzate de inocularea acestora.

Or, cu câteva zile în urmă, ministerul Sănătăţii a implementat contractul cadru şi pachetul de bază care aduce ca noutate absolută în România prevenţia pe mai multe segmente. „E adevărat, avem cazuri şi cel mai pregnant se observă când fac raportări medicii şcolari care efectuează vaccinările obligatorii. Unii se lovesc de refuzuri, ba chiar elevii vin cu bileţele de la părinţi, alţi părinţi fac aceste precizări la şcoală şi la medicii de familie.

Vaccinarea este obligatorie, dar nu vorbim şi de coerciţie. Pot da exemplul american, unde cei care refuză inoculările nu mai pot fi încadraţi în sistemul public de învăţământ. La noi, populaţia nu este corect şi constant informată în acest sens şi se regăseşte fenomenul amintit”, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană. Vă reamintim că în pachetul de bază a fost introdusă prevenţia, atât pentru pacienții asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puțin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani — prezența anuală la medicul de familie.

În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultații, servicii profilactice, precum și alte tratamente, alături de consultații de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor.