Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea a pus deja pe roate un sistem care include puncte de colectare scufundate şi supraterane, după modelul celor din Oradea.

Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a declarat răspicat că nu mai vrea să vadă gunoaie în oraş. Şi nu s-a referit doar la resturile aruncate care-ncotro de cei certaţi cu bunul simţ, ci la deşeurile menajere pe care le aruncăm la ghenă fiecare dintre noi.

„Am iniţiat un proiect pilot pentru 20 de platforme scufundate şi 30 de platforme supraterane, iar în următoarele două luni ele vor fi montate. Şi cele supraterane, şi cele subterane. Urmează să vedem cam care este feedback-ul la locuitorii Reşiţei. Atunci vom stabili dacă vom opta să mergem mai mult pe subterane sau mai mult pe supraterane. Eu personal optez pentru cele subterane, pentru că estetic nu deranjează, nu afectează pe nimeni. Cele supraterane ne vor da siguranţa că nu mai intră toţi neaveniţii să caute prin gunoaie, să creeze tot felul de disfuncţionalităţi din punctul ăsta de vedere. Însă e de preferat să nu mai vedem gunoiul! Eu încurajez şi o colaborare cu noul operator pe partea de deşeuri, să încercăm să construim, ori împreună, ori dânşii să facă o mică unitate de reciclare a materialelor plastice, astfel încât să creştem foarte mult reciclabilul“.

Potrivit oficialului, execuţia platformelor subterane a fost acordată deja printr-o licitaţie publică, la care s-au înscris cinci participanţi. „Din câte ştiu eu, a rezultat o sumă de circa 13.000-13.500 de euro pe platformă, a spus edilul. Platforma însemnând o suprafaţă care conţine patru sau şase containere. Iar cele supraterane au, bineînţeles, o valoare mult mai mică, vorbim de 1.500-2.000 de euro. Dar estetic eu le prefer pe cele subterane“.

S-a încercat finanţarea tuturor platformelor din oraş prin PNDL însă iniţiativa nu a fost acceptată. Din acest motiv, investiţia este suportată integral din bugetul local.