Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta promite edilul să le zică procurorilor DIICOT după ce le va arăta, în instanţă, că de fapt clădirea Vintage nu există…

La scurt timp după preluarea mandatului, primarul Ioan Popa promitea demolarea, cu tot cu sechestrul DIICOT, a cocioabelor de pe malurile Bârzavei, inclusiv cele care din chioşc de paznic s-au supraetajat şi au devenit localuri publice. Sunt acolo, pe lângă clădirea Vintage, câteva magazii ale AquaCaraş – toate sub sechestru –, o construcţie şi o parcare din tablă. Edilul şi-a tot reluat ideea, inclusiv anul trecut când promitea demolări la vreo trei luni după inaugurarea magazinelor Lidl şi Kaufland. Asta de dragul civilizaţiei şi al utilităţii, pentru prelungirea drumului şi a promenadei de la Kaufland-Lidl înspre Penny. Acum, însă, printre contrele PNL şi PSD din Consiliul Local Reşiţa, primarul Ioan Popa ne-a arătat de ce lucrurile nu s-au putut duce la capăt.

Aşa cum zice legea, terenurile pe care Statul e proprietar, dar care sunt în ograda localităţilor, trec în patrimoniul acestora din urmă. Iar pentru asta, pentru terenul din zona Vintage, Primăria Reşiţa trebuia să treacă la întabulare. Numai că aleşii urbei au eşuat, două ori la rând, să se pună de acord, iar primarul Ioan Popa a dat vina pe consilierii PSD, pentru că s-au opus: „Noi putem să ne mai uităm pe partea cealaltă a Bârzavei o lună, un an, doi, zece. Mai sunt situaţii de genul ăsta în România în care ne uităm şi ne întrebăm de ce nu se întâmplă lucruri. Uite de-aia!“.

Aleşii PSD n-au vrut să aprobe ca terenurile să intre în patrimoniul Reşiţei şi să fie întabulate pe motiv că nu vor să fie părtaşi la cine ştie ce ilegalităţi ar vrea să facă Popa pe malul Bârzavei. „E o chestiune destul de bizară, declara primarul Ioan Popa. Colegul meu de la Patrimoniu, Liviu Gârtoi, a explicat foarte clar: la majoritatea proprietăţilor din oraşe, în CF dacă le căutaţi, scrie Statul Român. Nu specifică municipiul Reşiţa sau municipiul Arad sau municipiul Cluj, dacă n-am făcut noi demersurile de întabulare pe municipiu. Şi nu se fac de-a valma pentru că ne costă foarte mulţi bani şi nu considerăm important, că oricum nu ne poate fura nimeni terenul de acolo de unde e“.

Primarul ne-a explicat că deja a vorbit cu dezvoltatorul de la Cluj care s-a ocupat de Lidl şi Kaufland, „care ar dori să încheie contract cu KFC sau alt retailer“, şi care ar vrea să facă şi în continuare, în zona Penny, acelaşi lucru. „Am convenit, ca şi în prima parte, să ne facă ei trotuarul, şi pista de biciclete, şi şoseaua, şi să ni le doneze, aşa cum am făcut şi la proiectul precedent. Şi trebuia să ne întabulăm cu acest teren ca să putem să-l dăm în lucru. Iacătă, oamenii n-au vrut. N-au reuşit să mă convingă pe mine de ce. Sunt acolo nişte clădiri ale AquaCaraş, care au sechestru pe ele, dar care se pot vinde şi ele, şi ANAF-ul poate fi îndestulat din vânzarea de imobil. Mai sunt nişte clădiri care sunt ale lui Vali Armaşu şi au sechestru DIICOT care, la fel, dacă se consideră că au fost construite ilegal şi un judecător dă sentinţă că trebuie demolate, se demolează cu tot cu sechestrul DIICOT. N-are relevanţă!“.

Chiar şi aşa, Popa a subliniat existenţa unor bune relaţii cu Vali Armaşu, împreună cu care „am făcut un drum la Secu, foarte bun, 9 kilometri, acuma că i-am desfiinţat PUZ-ul, e altă poveste. Dăm jos Vintage-ul! El a zis că dă jos Vintage-ul, dar să-l despăgubim, iacătă că nu-l mai despăgubim. PUZ-ul a fost anulat definitiv în instanţă, la Timişoara. Ciudat este că la Reşiţa am pierdut, la Timişoara, la Curtea de Apel am câştigat. PUZ-ul era de acum trei ani, exact din campania electorală din 2016, când eu, prin februarie, martie, îi rugam pe consilieri să nu voteze acest PUZ că este ilegal“.

Primarul ne-a explicat faptul că, potrivit PUZ-ului iniţial, clădirile de pe malurile Bârzavei trebuiau demolate, iar omul de afaceri şi-a asumat acest lucru. Doar că, „în loc să le demoleze, a construit pe ele, le-a etajat. A construit ceva, dar fără autorizaţie de construcţie, fără nimic. Noi, Primăria Reşiţa, am aplicat o amendă pentru construcţie ilegală şi am solicitat demolare, după care firma a venit cu un PUZ modificator, în care singura modificare erau clădirile, se puneau în legalitate clădirile. Şi tocmai asta spune legislaţia de urbanism, nu poţi să faci un PUZ modificator cu scopul de a introduce în legalitate o clădire ilegală. Şi instanţa, evident, l-a desfiinţat. În consecinţă, clădirile fiind ilegale, ele vor fi demolate. Acuma noi continuăm un al doilea proces, în care am solicitat demolarea lor. Dacă instanţa spune că se demolează – şi n-are cum să dea un alt verdict –, cu acest verdict ne ducem la DIICOT şi le spunem: «Fraţilor, trebuie să vă luaţi sechestrul de pe clădirile astea, că de fapt nu există». Şi băgăm buldozerul în ele şi gata“, a tunat Popa.

2 Comments

 1. Il invit pe Popa sau pe consilierii lui foarte bine platiti sa se plimbe putin prin parcarea de pe strada Pomostului pe langa fostul PT.
  Garajele alea arata ca in Catanga.
  Zona gunoiului cu zidul ala tot daramat si cu mizeria din jur parca este din lumea a III-a, nu din Resita, de langa politie.
  Oare garajele alea sunt construite legal?
  Un garaj ocupa 3 locuri de parcare.
  Dar precis majoritatea garajelor sunt ale militienilor si nu are nimeni curajul sa se ia de ei.

 2. Vali Armaşu a scos destui bani din colibele acelea, ce despăgubiri mai crede că i se cuvin? Să zică mersi că nu este urmărit penal pentru ilegalităţile respective. Sau că nu cere primăria despăgubiri pentru ele. Pentru că da, nouă, reşiţenilor, ni s-ar cuveni o formă de despăgubire pentru că omul blochează dezvoltarea zonei de atâţia ani.

Adaugă comentariu