Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta este concluzia trasă din spusele primarului Ioan Popa, care a explicat că Primăria Reşiţa a pierdut un proces cu AquaCaraş din vina juriştilor.

Subiectul sistemului de colectare a apelor pluviale îl arde pe mai tot reşiţeanul la fiecare rupere de nori. Însă problema este cu mult mai spinoasă decât în aparenţă, pentru că operatorul reţelelor edilitare, AquaCaraş, a scăpat de sarcina rigolelor – deşi s-a ocupat de ele când a fost acordată finanţarea ISPA, prin atribuirea contractelor de lucrări – în urma unui proces. Astfel că Primăria are apa de ploaie, iar AquaCaraş doar pe cea potabilă şi pe cea uzată.

„Ne-am judecat pentru canalizarea pluvială cu AquaCaraş, spune Ioan Popa, primarul Reşiţei. Cei dinaintea mea, nu eu! Şi au pierdut, din punctul meu de vedere, pentru că juriştii n-au fost în stare să-i explice judecătorului că pluvialul trebuie luat pentru că oricum se amestecă cu rahatul. Deci pluvialul în Reşiţa, în procent de 50%, se amestecă cu rahatul şi nu poţi să spui: «Pluvialul e al meu şi rahatul e al tău!». Nu, ele se amestecă, şi atunci trebuie să le gestionăm ori eu, ori tu. Deci juriştii noştri n-au fost atât de inspiraţi încât să-i explice judecătorului despre ce este vorba. În consecinţă, judecătorul a respins solicitarea noastră de a transfera sau de a obliga AquaCaraş să ia şi pluvialul“.

Soluţii s-au găsit, însă nu sunt aplicate… „Noi am dat o hotărâre a ADI-ului, ulterior, prin care le-am solicitat să facă această chestiune, ei n-au pus-o în aplicare. Am negocieri şi discut cu dl Ciobanu despre speţa asta. Există două alternative: ori să preia şi să introducă apa meteorică în facturile de apă-canal, şi s-o plătească fiecare, sau dacă sună prea rău pentru cetăţeni şi nu ne convine sau nu ne putem asuma asta, să facem un contract pauşal în care să ne asumăm o sumă lunară pe care s-o plătim. Noi am fost dispuşi pe oricare din variante să lucrăm cu ei. Deocamdată nu am un răspuns de la AquaCaraş pe tema asta“, a încheiat edilul.

2 Comments

  1. Mai lucrează respectivii juriști în Primărie? Dacă da, ia-i de mână și plecați împreună! Pentru că nici matale nu mai prezinți încredere ca primar, dacă ai fost în stare să păstrezi în posturi asemenea incompetenți.

    În altă ordine de idei, când s-au făcut investițiile ISPA, nu era vorba că pluvialul va fi separat de apa menajeră? Că apa pluvială nu are nevoie de același tratament ca și cea uzată.

Adaugă comentariu