Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cu prilejul celor 284 de controale efectuate în cel de-al treilea trimestru al anului, au fost constatate nu mai puţin de 1.092 de încălcări ale legislaţiei specifice, care au atras 133 de amenzi, totalizând 263.400 de lei.

Lt.col. George Cozariuc, prim-adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic“ al Județului Caraș-Severin, a prezentat un scurt bilanţ al activităţii instituţiei pe cel de-al treilea trimestru al anului. „La nivel judeţean, în perioada analizată, au fost efectuate 284 de controale pe linia apărării împotriva incendiilor şi pe linia protecţiei civile, care au condus la identificarea a 1092 de deficienţe, din care 55 au fost înlăturate operativ, pe timpul controalelor. Pentru încălcările la normele specifice s-au aplicat 133 amenzi, în cuantum total de 263.400 lei şi 622 de avertismente. De asemenea, au fost soluţionate trei petiţii pe linia apărării împotriva incendiilor. Au fost verificate 12 localităţi, 106 instituţii şi 160 de operatori economici. S-au înregistrat 49 de solicitări de avize de securitate la incendiu, din care 21 au fost respinse, şi 19 solicitări pentru autorizaţii de securitate la incendiu, din care şapte au fost respinse. La nivelul instituţiilor publice, operatorilor economici şi localităţilor de pe teritoriul judeţului au fost executate un număr de 273 de exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, în caz de incendiu“, ne-a informat oficialul ISU, în cadrul unei recente conferinţe de presă.

Specialiştii din cadrul Inspecţiei de Prevenire au oferit asistenţă tehnică de specialitate în 440 de cazuri, din care 280 pe segmentul apărării împotriva incendiilor şi 160 de cazuri pe segmentul avizare-autorizare. Au fost desfășurate zece activități de instruire a șefilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență, o activitate de pregătire în comun a membrilor serviciilor voluntare din raionul de intervenție al Detașamentului de Pompieri Caransebeș, împreună cu forțele profesioniste de intervenție și sesiunea semestrială de pregătire a șefilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență și a șefilor centrelor operative cu activitate temporară.

Au mai fost desfăşurate două activități de instruire și pregătire a beneficiarilor centrelor de zi pentru persoane vârstnice și copii, iar cetățenii din Reșița și Oravița au avut ocazia să participe la instruiri susținute de paramedici profesioniști, cu privire la acordarea primului ajutor de bază, în cadrul Caravanei SMURD „Fii pregătit!“. Tot în trimestrul III, 23 de voluntari recrutați în cadrul programului „Salvator din pasiune“ au absolvit cursul de prim-ajutor de bază, iar doi voluntari au parcurs cursul de prim-ajutor calificat organizat la ISU Timiș. Voluntarii au participat, alături de cadrele inspectoratului la 62 de activități de informare preventivă și educare a populației.