Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cam asta spunea miercuri, în şedinţa Comitetului pentru problemele persoanelor vârstnice, vicepreşedintele CJ, Ilie Iova.

Membrii organismului au adresat mai multe întrebări legate de proiectul deponeului ecologic de la Lupac şi a stadiului lucrărilor proiectului la care a răspuns în parte reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară. Însă, pe lângă explicaţiile cronologice, vicepreşedintele Iova a ţinut să precizeze: „Problema a început atunci când, la solicitările europene, am semnat ce ni s-a cerut. Paşii de urmat sunt prea rapizi şi pot fi parcurşi cu greutate. Mai mult, proiectul din Caraş-Severin, cu ADI şi celelalte, a fost tratat politic. Multe primării au înţeles greşit că trebuie să se opună cu orice preţ. Asta a însemnat din start o amânare de peste un an de zile, iar acum trebuie să grăbim lucrurile şi să respectăm legea pentru a evita infringementul, sancţiune ce ne-ar costa scump“, a explicat vicepreşedintele Iova.

Reprezentantul ADI Intercom Deşeuri a răspuns întrebărilor celor prezenţi, explicând faptul că, după finalizarea proiectului de gestionare integrată a deşeurilor în județ, cheltuielile cu gunoiul menajer ar scădea, în condiţiile în care vor fi valorificate deşeurile reciclabile. „Asta cu atât mai mult cu cât ţara noastră şi-a asumat angajamentul ca, până în anul 2020, 50 la sută din cantitatea deşeurilor colectate să fie reciclabilă. Circa 15% din proiect a luat deja fiinţă, la Lupac“, a mai amintit reprezentantul ADI.

O informare referitor la activităţile de salubrizare a fost făcută şi de către Instituţia Prefectului, după care subprefectul Nicolae Ciobanu a luat cuvântul pentru a face câteva precizări.

„Am căutat câteva răspunsuri în timp ce mă pregăteam pentru şedinţă şi am găsit multiple hotărâri ale consiliilor locale de pe raza judeţului, fiind intrigat de diferenţe destul de mari la tarifele aplicate pentru colectarea deşeurilor pentru persoanele fizice în localităţile urbane. În Băile Herculane e vorba de 8,49 lei cu TVA, în Anina 7,50 lei, în Moldova Nouă – 4,10 lei, în Oraviţa – 6,45 lei, iar în Caransebeş e vorba de 8,35 lei la bloc şi 19,35 la case. Or, tarifele ar trebui să fie aprobate în baza unei fişe de fundamentare, care să cuprindă cheltuielile şi alte costuri necesare. E benefic ceea ce se întâmplă în cadrul proiectului, dar per total avem foarte multe lacune, lucru care va aduce sancţiuni foarte mari asupra celor care nu respectă regulile. Sunt cazuri în care cantitatea plătită de deşeuri nu este aceeaşi cu cea colectată, şi asta în special în mediul rural. De aceea, autorităţile cu responsabilităţi în domeniu trebuie să verifice ca toate activităţile să fie efectuate corect, la momentul potrivit, deoarece am pornit pe un drum şi trebuie să mergem până la capăt“, a precizat subprefectul.

Vă reamintim că, deşi deponeurile neconforme de pe raza judeţului au fost închise, Garda Naţională de Mediu a aplicat, în repetate rânduri, amenzi persoanelor fizice şi primăriilor pentru deşeuri depuse pe fostele locaţii sau chiar în albiile unor cursuri de apă.