Caraş-Severin, Romania

SLATINA-TIMIŞ – Gheorghe Roma, primarul comunei Slatina-Timiş, ne-a vorbit despre cele cinci proiecte cu fonduri europene aflate în implementare şi alte trei cu fonduri guvernamentale.

„Din cele cinci proiecte pe fonduri europene, trei sunt în diferite stadii de implementare, iar două sunt deja finalizate şi urmează să fie date în folosinţă. Este vorba de Grădiniţa din Slatina-Timiş, proiect în valoare de 300.000 de euro şi Căminul cultural din Sadova Veche, care are aceeaşi valoare. Ambele au fost finalizate cu succes, s-a făcut inclusiv recepţia la terminarea lucrărilor şi urmează să avem vizita în teren a finanţatorului, a reprezentanţilor de la AFIR, la ultima tranşă. La fel, un alt proiect important care a fost finalizat este Şcoala Gimnazială Slatina-Timiş, pentru care mai trebuie doar întocmit procesul-verbal de punere în funcţiune, acesta fiind din fonduri guvernamentale şi a costat un milion de lei”, a spus Gheorghe Roma.

Edilul comunei Slatina-Timiş a mai precizat că administraţia locală a finalizat procedurile de achiziţie, în luna septembrie fiind emise şi ordinul de începere a lucrărilor şi autorizaţia de construire la proiectul de 1 milion de euro, finanţat de AFIR, de modernizare a unui drum comunal şi a unor străzi din satul aparţinător Ilova, care prevede însă şi reabilitarea a trei străzi din centrul de comună. Gheorghe Roma spera ca deja constructorul să demareze lucrările, termenul de finalizare fiind data de 14 mai 2020.

„Suntem, de asemenea, în lucru cu un proiect de modernizare spaţii publice exterioare, realizat în proporţie de 50 la sută, sper ca până la sfârşitul lunii noiembrie să-l putem realiza integral. Aceasta presupune reabilitarea parcului şi modernizarea zonei din centrul comunei, modernizarea zonei de intrare în Slatina-Timiş, locuri de joacă pentru copii, modernizarea zonei de la Monumentul Eroilor, totul pe un proiect cu fonduri europene, dar cu o valoare mai mică, de 100.000 de euro. Chiar am avut vizita în teren a reprezentanţilor ADR Vest, întrucât avem un proiect finanţat şi pe Programul Operaţional Regional – POR, suntem în licitaţie cu această investiţie, în 24 octombrie va fi deschiderea ofertelor. După ce vom finaliza procedurile de achiziţie, obţinem avizele necesare, proiectarea, şi eu zic că începând din primăvara lui 2020 să demarăm lucrările şi la finalul anului să fim gata. Mai exact, este vorba despre un Centru de zi pentru persoane vârstnice, un proiect în valoare de 350.000 de euro, finanţat prin ADR Vest, aşa cum am mai spus, prin POR. Locaţia există, cea a fostului Comitet de bărbaţi, Club Femina şi Grup local de tineret, activităţi pe care le-am desfăşurat după model belgian, spaţiul urmând să fie modernizat şi extins, iar suprafaţa să fie dublată, Centrul fiind destinat persoanelor vârstnice, şi nu numai, care vor putea să desfăşoare aici activităţi culturale, sportive, educative, existând toate dotările necesare. Totul se va face din fonduri europene, cu o cofinanţare de 2 la sută din bugetul local”, a mai adăugat Gheorghe Roma.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu fonduri de la Guvernul României, există proiectul de introducere a reţelelor de apă şi canalizare la Sadova Nouă, precum şi reabilitarea staţiei de epurare de la Slatina-Timiş, însă constructorul nu a demarat încă lucrările, deşi au fost finalizate procedurile de achiziţii şi întocmite proiectele, edilul considerând că nu doar la Slatina-Timiş există această problemă a operatorilor economici care ori au foarte multe lucrări, ori nu dispun de forţa de muncă necesară.

„Avem un caz, la Ilova, proiectul de aducţiune a apei, început de noi în 2015, şi nici la ora actuală constructorul nu a venit să finalizeze lucrarea. Avem promisiuni în fiecare săptămână, discutăm la telefon că o să vină de a doua zi, dar până acum nu a venit. Dacă expiră termenul de execuţie, o să reziliem contractul, vom calcula penalităţile şi nu avem altă soluţie decât să scoatem din nou la licitaţie lucrările rămase neterminate”, a mai spus primarul comunei Slatina-Timiş.

Gabi Berger