REŞIŢA – Vremea capricioasă îngreunează recoltatul grâului. Până la această dată, din suprafaţa totală de 14.087 ha s-au recoltat puţin peste 8.650 de ha.
Vara aceasta, precipitaţiile le-au dat bătăi de cap agricultorilor cărăşeni. Aproape că nu a existat zi în care să nu plouă, lucru care a împiedicat intrarea combinelor în lanurile de păioase.
La ora actuală, grâul se află în faza de răscoacere, acest lucru însemnând că şi dacă vremea se va îndrepta iar recoltatul se va face corect, tot se vor înregistra pierderi mari la producţie. Ba, mai mult, pe suprafeţe întinse, lanurile s-au îmburuienat, ceea ce duce la alte întârzieri de recoltare, pentru că boabele primesc umiditate de la verdeaţa din lan, precizează ing. Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole din subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
„Din păcate, plantele şi-au schimbat culoarea, s-au închis la culoare, şi au început să dezvolte pe ele diferiţi agenţi patogeni. Acest lucru va schimba calitatea recoltei, pâinea obţinută din această recoltă fiind necorespunzătoare. Un alt pericol este acela al încolţirii boabelor în spic. Este ştiut faptul că dacă se va produce şi acest lucru, recolta nu va mai fi panificabilă, putând fi utilizată doar pentru furajarea animalelor, iar acest lucru va aduce pagube foarte mari agricultorilor, pentru că unul este preţul grâului pentru producerea pâinii, şi altul, mult mai mic, este cel al grâului utilizat ca furaj“, a explicat ing. Pavel Nefir.
Roxana Bălan Nafiru