Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 12.000 de locuitori din Caraş-Severin nu au acte de identitate, deşi au împlinit 14 ani, vârsta legală la care se eliberează aceste documente. Mai mult, aproape jumătate dintre aceştia trăiesc în Reşiţa. O parte dintre ei au documentele expirate, dar sunt şi persoane care nu au avut niciodată un buletin.

Potrivit evidenţelor Serviciului Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din cadrul municipalităţii reşiţene, în prezent există peste 4.400 de reşiţeni ale căror acte de identitate a expirat. La acest număr se adaugă şi al celor care nu au făcut demersuri pentru eliberarea primei cărţi de identitate, deşi au împlinit vârsta de 14 ani. Cei mai mulţi dintre reşiţenii fără acte care să le probeze din punct de vedere legal existenţa, locuiesc în cartierul Mociur. În cele două blocuri de nefamilişti de acolo trăiesc peste 1.000 de suflete, cărora autorităţile n-au putut, în pofida încercărilor, să le rezolve problema.

De curând, imobilele au fost achiziţionate de Primăria Reşiţa. Iar edilii au dispus în repetate rânduri ca Poliţia Locală să facă verificări pentru a vedea cine sunt locatarii de acolo, constatându-se nu o dată că avem de-a face şi cu persoane din afara municipiului. Mulţi sunt veniţi din alte zone ale ţării, de mai multe ori aceştia fiind trimişi înapoi, în zonele de unde provin.

Oamenii şi-au găsit adăpost în cele două blocuri care au aparţinut unei societăţi private. Ulterior, municipalitatea a făcut demersurile necesare pentru a le prelua, urmând să se treacă la o nouă etapă, aceea a modernizării lor, pentru ca spaţiile să redevină locuibile, în momentul de faţă existând serioase probleme ce ţin în special de igienă.

Municipalitatea promite să reia acţiunile derulate prin Poliţia Comunitară, să identifice persoanele care locuiesc acolo, urmând ca reşiţenii să fie prioritari la alocarea apartamentelor din cele două blocuri din Mociur. Celorlalţi li se va asigura transportul spre zonele din care provin.

De asemenea, Instituţia Prefectului a trimis adrese la toate primăriile din judeţ, în care le solicită clarificarea situaţiei cărăşenilor fără cărţi de identitate.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu