Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 30 mai – 2 iunie, municipiul de pe Bârzava a găzduit cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional „Porţile Poeziei“. Evenimentul a adunat şi în acest an poeţi din 16 state, precum SUA, Japonia, Franţa, Anglia, Spania, Italia, Suedia, Germania, Austria, Elveţia, Ungaria, Grecia, Serbia, Cipru, Bulgaria şi Rusia. Desigur, nu au lipsit nici poeţii români, majoritatea fiind din Caraş-Severin. Unii se află la prima participare, cei mai mulţi însă sunt prezenţe constante, „ceea ce confirmă că manifestarea care a debutat în 2011 a avut ecou, a stârnit interes şi are perspective de dezvoltare în continuare“, după cum remarca Liubiţa Raichici, directorul festivalului şi al Direcţiei Judeţene de Cultură. Pe lângă întâlnirile literar-poetice, specifice unui eveniment de o asemenea amploare, oaspeţii au vizitat pe perioada festivalului mai multe obiective turistice din judeţ, şi s-au bucurat de o plimbare cu trenul pe ruta Oraviţa – Anina, cea mai veche cale ferată montană de pe teritoriul României.

Deschiderea festivalului a fost făcută vineri de cei doi amfitrioni, Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, şi Liubiţa Raichici. Primul declara că meritul organizării acestui eveniment se datorează pe deplin şefei de la Cultură, în vreme ce Liubiţa Raichici mărturisea că festivalul nu ar fi ajuns la cea de-a treia ediţie fără sprijinul necondiţionat al şefului judeţului.

Totodată, preşedintele CJ s-a declarat mulţumit de faptul că judeţul reuşeşte să găzduiască „două manifestări importante, cu oameni valoroşi, de elită“, făcând referire nu doar la festivalul de poezie, ci şi la cel de jazz, de la Gărâna, ce se va organiza şi vara aceasta, cu sprijinul Ministerului Culturii. La festivitatea găzduită de sala Palatului Administrativ din Reşiţa au mai participat, printre alţii, Luminiţa Constantin, secretar general adjunct la Ministerul Culturii, Lazar Manoilovici, consulul Republicii Serbia la Timişoara, dar şi reprezentanţii celorlalţi trei organizatori ai festivalului, Daniel Răduţ, directorul Grupului CEZ România, prof. univ dr. Nadia Potoceanu, preşedintele Fundaţiei Activity, şi Lucian Alexiu, preşedintele Institutului Cultural Român – Filiala Banat – Crişana.

Roxana Bălan Nafiru