Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consideraţiile aparţin inspectorului şcolar general, Paul Şuşoi, prezent luni la dezbaterea „Soluţii concrete pentru tinerii din România”, din cadrul proiectului „Caravana Carierei”, derulat de către Blocul Naţional Sindical.

„Noi, la vârsta noastră, avem nevoie de o generaţie ulterioară, care să ne asigure pensia şi tot ce înseamnă viitorul acestei ţări. Cred că avem nu doar certitudinea, ci şi obligaţia să ne aplecăm asupra tinerei generaţii şi mai ales a celei care pleacă de pe băncile şcolii pentru a intra pe piaţa muncii. Am rămas înceremeniţi la faptul că şcoli care altădată îşi aduceau aportul de copii cu un loc de muncă, acum sunt încorsetate specific timpurilor trecute. Sunt grupuri şcolare, de tot felul de meserii, care nu mai corespund realităţii. Vrem să avem o generaţia tânără, adaptabilă în orice moment la provocările societăţii, dar trebuie să încercăm să ne apropiem de realitate, pentru că profesorii se concentrează pe predare, punând-o pe primul loc în detrimentul elevului”, a precizat Pavel Şuşoi.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care proiectul intenţionează să ofere tinerilor asistenţă pentru corelarea dintre oferta şi cererea de forţă de muncă printr-o strategie naţională dedicată acestora şi crearea unei reţele la nivel judeţean, regional şi naţional. Această reţea va putea oferi tinerilor servicii, poate atrage finanţări, poate elabora şi implementa proiecte comune destinate grupului ţintă. Pentru a arăta obiectivele proiectului, la Reşiţa s-a aflat şi managerul acestuia, preşedintele BNS, Dumitru Costin.

„Lucrând de ani buni în lumea sindicală, am ajuns la concluzia că, dacă vrei să ajungi să faci performanţă în domeniul tău, e nevoie să poţi să «furi», în anumite momente, de criză, de la cei care ştiu să pună un diagnostic şi să aplice tratamentul corespunzător. Potrivit datelor oficiale, un sfert dintre absolvenţi se încadrează pe piaţa muncii în domeniul în care s-au pregătit. Sunt sectoare industriale ce dispar pe cale naturală, aşa cum e sectorul energetic. Încercăm să învăţăm din erorile Greciei şi acum, după ce am parcurs 14 judeţe din ţară, am ajuns la concluzia că e nevoie de un apel public pentru crearea unui sistem de comunicare, informare şi servicii în format continuu pentru tinerii care suferă din cauza ruperii conexiunilor din societate”, a amintit Costin. „Conştientizăm, după 23 de ani, că trebuie să facem ceva pentru tinerii noştri. Parteneriatul va avea finalul scontat, mai ales cu ajutorul celor care muncesc în învăţământ. Avem probleme mari, grave, în Caraş-Severin, plecând de la industrie, şi sperăm într-un reviriment”, a amintit Nicolae Drăgan, preşedintele BNS Caraş-Severin.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu