Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nevoile vârstnicilor sunt multe, iar pentru a face faţă cheltuielilor apelează la serviciile CARP.

De la o lună la alta, numărul persoanelor care trec pragul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Reşiţa este în creştere. Suma împrumutată de la începutul anului şi până în prezent depăşeşte două milioane de lei, fiind mai mare decât anul trecut. Numai în această lună, între 1 şi 20 august, la sediul CARP din municipiu s-au acordat 156 de împrumuturi, iar pentru perioada 21 – 31 august au fost depuse deja 98 de cereri de împrumut, a căror valoare se ridică la 650 de mii de lei. „De patru luni este durere, aglomeraţie încă de la primele ore ale dimineţii. În medie, zilnic, ne trec pragul 150 de vârstnici. Explicaţia este simplă, din punctul meu de vedere. În primul rând, la noi, dobânda este mică, de numai 8% pe an. În al doilea rând, mulţi pensionari sunt la limită, şi trăiesc numai aşa, din împrumuturi, pentru că pensia abia le ajunge. În această perioadă, mulţi se împrumută pentru a face reparaţii curente prin gospodărie, alţii au nevoie de bani pentru anveloparea blocurilor, iar cei mai mulţi pentru a-şi ajuta copiii şi nepoţii ori pentru a se trata la băi”, ne-a declarat Aurelia Bonţe, preşedintele CARP Reşiţa.

Facturi şi datorii

Pe Maria Vâlcăuan, de 76 de ani, am întâlnit-o marţi la sediul CARP din Reşiţa. Bătrâna venise pentru plata ratei lunară, în valoare de 200 de lei. „De această dată vin să dau bani, nu să iau. Împrumutul la CARP este cea mai bună soluţie, căci altfel nu mă pot descurca. Am avut nevoie de bani pentru nunta nepoţilor, dar şi pentru achitarea unor facturi la căldură, căci ştiţi şi dumneavoastră cum este pe timp de iarnă, facturile sunt mari!”, ne-a spus femeia.

La altă masă, întâlnim un alt pensionar. Bărbatul locuieşte la Secu, iar principala sa preocupare este creşterea animalelor şi agricultura. Apelează la serviciile CARP atunci când banii nu-i ajung pentru înfiinţarea culturilor în câmp sau pentru a completa suma necesară achiziţionării unui utilaj agricol. „Am acasă animale şi sunt şi legumicultor. De regulă, fac împrumuturi atunci când nu am suficienţi bani pentru seminţe, pesticide sau pentru cumpărarea unui utilaj agricol”, ne-a spus Ioan Gorgan.

La 31 iulie, CARP Reşiţa număra 2.849 de membri. Dintre aceştia, peste 1.600 sunt reşiţeni, restul fiind pensionari din Moldova Nouă, Oţelu Roşu, Oraviţa, Bozovici, Bocşa, Dognecea şi Anina.

Roxana Bălan Nafiru