Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Unii dintre norocoşii care primesc restituiri de la Guvern au rămas fără tichetele de transport de la primărie…Cu ceva timp în urmă, o normă reglementa ca toate drepturile de pensie ce depăşesc 740 de lei să fie ciuntite cu o cotă de 5,5% pentru Sănătate. Numai că sistemul de pensii a reţinut oamenilor nu doar 5,5% pentru sumele ce depăşeau 740 de lei, ci pentru tot. După lungi dispute şi peregrinări prin faţa Curţii Constituţionale, a Executivului şi a Casei Naţionale de Pensii, schimbările ce au intervenit la nivel guvernamental au făcut dreptate oamenilor. Aşa că, până anul viitor, cei cărora li s-a luat prea mult li se vor restitui sumele încasate necuvenit.

Şi abia acum apare problema sesizată de cititorii noştri. De exemplu, dacă aveţi o pensie cu puţin sub 800 de lei, şi deci vă încadraţi pentru tichetele gratuite de transport, pentru că Guvernul vă dă din urmă câţiva lei, primăria nu vă mai acordă tichetele! Totuşi, pe cuponul de pensie, la capitolul „pensie“ apare tot vechea valoare, mai mică de 800 de lei, în vreme ce rubrica „total drepturi“ depăşeşte 800 de lei.

Deşi a refuzat să le elibereze oamenilor tichetele de transport (valorând 32 de lei pe lună), răspunsul primăriei a fost unul contradictoriu. Astfel, deşi hotărârea de consiliu care prevede acordarea lor spune clar că se ia în calcul „pensia netă până la 800 de lei“, Ildiko Szendrei, purtătorul, de cuvânt al Primăriei Reşiţa ne comunică: „Facilităţile se acordă acelor pensionari care au înscris în cuponul de pensie, la secţiunea total drepturi, un cuantum mai mic sau egal cu suma de 800 de lei în momentul depunerii actelor. Cei care depăşesc această valoare nu pot beneficia de tichete gratuite“. Lucru susţinut şi de Cosmin Enuică, şeful Serviciului de Asistenţă Socială.

Totuşi, arătându-ne tichetul, oamenii pun simpla întrebare: „Eu ce pensie am? Evident, valoarea trecută la «pensie» şi nu la «total drepturi»“.

Cei mai în măsură să descâlcească iţele problemei au fost cei de la Casa Judeţeană de Pensii, care ne-au lămurit: „Valoarea netă pe care ar trebui s-o ia în calcul este cea a pensiei, fără restituiri, care au doar un caracter temporar. Restituire înseamnă o plată încasată necuvenit, care nu trebuia să se ia în urmă. Este o gândire proastă! Oamenii au dreptate! Deşi legal, la felul în care este formulată hotărârea, lucrurile sunt discutabile, valoarea netă putând include şi acele restituiri. Situaţia ar putea fi rezolvată foarte simplu, în favoarea oamenilor. Aici depinde cum interpretezi: din punct de vedere uman şi moral, oamenii au dreptate. Legal şi după modul cum este formulat textul hotărârii, nu“.

Cei de la Pensii spun că s-a ajuns la această situaţie din cauza faptului că aleşii reşiţenilor au adoptat hotărârea fără să se consulte cu cei care lucrează cu aşa ceva şi nu pot şti ce situaţii mai apar în realitate. Aceştia le recomandă oamenilor să solicite sprijinul unei asociaţii care să prezinte situaţia factorilor de decizie din primărie. Altfel, vor avea de aşteptat „umanitate şi moralitate“ la porţile Serviciului de Asistenţă Socială…

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu