Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Încă se mai fură de la primăriile fără contracte cu unităţile silvice în domeniul administrării şi pazei.

În judeţ, peste 52% din suprafaţa totală o reprezintă pădurile – aproximativ 450.000 de hectare, în condiţiile în care media pe ţară este de 26%. Din totalul pădurilor cărăşene, fondul forestier are o pondere de 409.000 de hectare, iar 41.000 de hectare sunt păşuni împădurite.

„Din totalul fondului forestier, 84% se află în proprietatea statului, 34.900 de hectare sunt ale unităţilor administrativ teritoriale (9% din total) şi 11.600 de hectare sunt păduri proprietate a persoanelor juridice (composesorat). Patru procente din totalul pădurilor cărăşene, respectiv 14.100 de hectare, sunt păduri private, aflate în proprietatea a 12.982 de persoane fizice. Creşterea volumului arborilor tăiaţi ilegal se constată în special în pădurile aflate în proprietatea primăriilor, cu precădere a celor care nu au încheiat contract de administrare. Un exemplu elocvent s-a întâlnit la Iablaniţa, unde au fost inventariaţi 765 de metri cubi tăiaţi ilegal, iar paguba se ridică la 122.742 de lei”, a precizat Romel Buzescu, şeful Inspectoratului Silvic şi de Vânătoare Caraş-Severin.

La finalul lunii trecute, în Caraş-Severin erau încheiate 424 contracte cu structurile silvice autorizate pe o suprafaţă de 56.138 de hectare de pădure proprietate privată. „Pentru diferenţa de suprafaţă se derulează acţiuni în baza unui protocol pentru consilierea şi determinarea proprietarilor să respecte prevederile legii”, a mai amintit Buzescu.

Flavius Rotariu

1 Comment

  1. „Pentru diferenţa de suprafaţă se derulează acţiuni în baza unui protocol pentru consilierea şi determinarea proprietarilor să respecte prevederile legii”…. :)) Dar de ce nu OBLIGAREA proprietarilor să respecte prevederile legii ??????????

Adaugă comentariu