Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Joi, 16 mai, o asociaţie elveţiană a arătat că şi maidanezii Reşiţei pot avea parte de îngrijire în sensul uman al cuvântului.În sfârşit, situaţia deplorabilă a padocurilor reşiţene, în special a celui de la Minda, a devenit de domeniul trecutului. În urmă cu aproape jumătate de an, între municipalitatea de pe Bârzava şi asociaţia elveţiană Wings of Care (WIOCA) s-au pus bazele unui parteneriat care aproape imediat a prins contur, astfel că s-au ajuns deja la paşi destul de avansaţi. Primul a fost parafat de consiliul local în ianuarie, când a fost votat parteneriatul, iar lucrurile au început să meargă pe roate din februarie.

După cum ne comunica municipalitatea, padocul de la Minda, ce a generat atâtea probleme, a fost închis, iar animalele au fost mutate treptat în cel de pe Dealul Lupacului, în care autorităţile au investit pentru crearea condiţiilor necesare. În momentul de faţă, 215 câini se află sub acoperişul respectivului adăpost, iar o simplă vizită acolo îţi arată că lucrurile sunt la polul opus celor de la Minda. Animalele sunt clar îngrijite, în plus unele dintre ele se bucură de libertate în curtea adăpostului. Fiecare dintre ele are o poveste, pornind de la o căţeluşă care a adoptat orice pui a găsit prin zonă, până la un căţel care a fost lovit la o lăbuţă. De la intrare, eşti întâmpinat de o căţeluşă care abia aşteaptă să fie mângâiată, dar de care, atunci când a fost adusă, nu te puteai atinge şi era foarte gălăgioasă, după cum povestesc îngrijitorii, oameni cărora le pasă de animale, cu care se joacă, de care au grijă. Unele dintre patrupede au amenajate culcuşuri şi cuşti din lemn, aşa cum au în orice cămin, pe lângă clasicele cuşti din sârmă ale aşezământului. Totul este nou, iar curăţenia este la ordinea zilei, în limitele în care poţi spune asta atunci când ai de-a face cu 215 câini.

Câţiva angajaţi de la Întreţinere montau tablă între cuştile comune, pentru că animăluţele au dovedit că au personalitate, devenind geloase pe cele din cuşca vecină în momentul în care îngrijitorii le făceau vizite. Nu poate fi omis însă nici faptul că una dintre familiile de îngrijitori locuieşte în adăpost, fiind în permanenţă în preajma animalelor. Membrii familiei lui Mihai Tulia deschid cuştile fără frică atunci când hrănesc patrupedele sau când fac curăţenie. De altfel, şi lucrările la cuşti se derulează fără a scoate câinii afară. Printre „oaspeţii“ adăpostului se numără şi un Shar Pei, dar şi un câine care a fost crescut şi dresat special pentru lupte, fiind ridicat de oamenii municipalităţii din cartierul reşiţean Mociur…

O delegaţie formată de elveţieni de la „Wings of Care“ a chemat joi, 16 mai, reprezentanţi ai municipalităţii pentru a le prezenta la faţa locului modul în care şi-au respectat partea de angajament, dar şi pentru prima etapă a sterilizării câinilor fără stăpân din padoc. Din delegaţia elveţiană au făcut parte Nicole şi Peter Schaffner, preşedintele, respectiv vicepreşedintele WIOCA, şi Anna Truffer, reprezentant al administraţiei asociaţiei, asistaţi de Mihaela Staicu, coordonatorul şi administratorul WIOCA Reşiţa, iar printre reprezentanţii municipalităţii s-au numărat Cornelia Burileanu, şeful Serviciului de Gospodărie Urbană şi Mediu, şi Petronela Comora, consilier al primarului.

Momentan, medicamentele disponibile au permis sterilizarea unui număr de 15 patrupede, însă în viitor lucrurile vor evolua până la modul la care chiar şi reşiţenii care deţin animale, dar care nu au posibilităţi financiare, să le poată duce la padoc pentru sterilizare. Acest lucru ar fi posibil în aproximativ patru ani, atât fiind perioada iniţială pentru care este încheiat parteneriatul.

Cornelia Burileanu a explicat că bugetul alocat lunar de Primăria Reşiţa pentru padocul din drumul Lupacului este de 22.000 de lei, din care sunt asigurate hrana şi întreţinerea, inclusiv salariile angajaţilor. Stabilimentul are în momentul de faţă şase angajaţi, dintre care patru sunt hingheri, iar doi sunt îngrijitori. Prin protocolul încheiat cu municipalitatea, partea elveţiană şi-a luat angajamentul să asigure partea de îngrijire medicală.

Primăria a investit iniţial 100.000 de lei pentru extinderea padocului şi amenajarea unui cabinet de medicină veterinară, iar cei de la WIOCA au adus 77.000 de lei pentru aparatura necesară cabinetului. De asemenea, asociaţia a primit ca donaţie un cititor de microcipuri, mâncare de 12.000 de lei, 40.000 de lei pentru achiziţionarea unei maşini de spălat şi a unui uscător, iar în 15 mai, medicaţia necesară în cazul celor 15 patrupede care urmau să fie sterilizate.

Antoniu Mocanu

2 Comments

Adaugă comentariu