Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este trista concluzie trasă în urma unor controale ale Poliţiei, în cazul bancomatelor cu pricina băncile nefăcând nici măcar evaluarea securităţii fizice… Fapt pentru care bancherii au fost gâdilaţi cu amenzi totalizând deloc impresionantă sumă de 7.000 de lei. Din păcate, din economia informaţiilor furnizate de Poliţie, nu vă putem spune de la ce bancomate vă puteţi ridica, fără teamă, banii!

Nu e o noutate faptul că sistemul bancar cărăşean este delăsător vizavi de securitate. A mai spus-o şi Poliţia, ne-au arătat-o şi hoţii care au prădat sucursale bancare sau care au dispărut cu tot cu bancomatele. Acum, oamenii legii revin şi ne spun că, începând din luna martie, au fost cu ochii pe bancomate, pentru a verifica siguranţa derulării operaţiunilor cu numerar.

„Controalele au fost organizate pentru a identifica vulnerabilităţile automatelor bancare, modul în care s-a efectuat analiza de risc la securitate fizică și în care băncile și prestatorii de servicii de securitate își respectă obligațiile legale din domeniul pazei, protecției și alarmării împotriva efracţiei“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Au fost controlate 114 ATM-uri, dintre care 58 sunt amplasate în afara unităţilor bancare. Iar în urma acestora s-a constatat că băncile făcuseră analiza de risc la securitatea fizică pentru 60% dintre ele, „toate având implementate măsurile dispuse prin aceasta de către evaluatorul de risc autorizat, pentru restul constatându-se faptul că această activitate este în curs de derulare sau în faza de licitație“, ne asigură Poliţia judeţului.

Şi chiar dacă oamenii legii ne liniştesc declarând că, aparent, totul e în regulă sau în curs de a fi în regulă, ei nu s-au putut abţine să nu aplice şi amenzi… După ce ne-au spus că băncile au aplicat regulile impuse, totuşi… „Au fost constatate unele deficienţe privind respectarea cerințelor de securitate, fapt pentru care unitățile bancare în cauză au fost sancționate contravențional cu amenzi de 7.000 lei“. Sume… inimaginabile, judecând după faptul că este vorba de amenzi aplicate unor amărâte de bănci. Totuşi, au existat şi cazuri unde nu s-au dat amenzi, ci „au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate“.

Din economia informaţiilor furnizate de Poliţie, nu vă putem spune de la ce bancomate vă puteţi ridica, fără teamă, banii, şi nici la care riscaţi să rămâneţi fără bani în conturi. Totuşi, oamenii legii îi sfătuiesc pe cei care folosesc bancomatele să deschidă bine ochii.

Atenţie cum şi unde folosiţi cardul bancar!

Avertizează Poliţia judeţului. „Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar. De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este «bucla libaneză» – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un «binevoitor“ care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Şi urmează sfaturile: „Nu lăsați la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar! Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon, etc.). Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul! Apelați la numărul de telefon pus la dispoziție de unitatea bancară, care, de regulă, este afișat pe ATM. Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar. Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă“.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu