Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Policlinica din Moldova Nouă, reabilitată la standarde înalte, nu funcţionează din lipsa medicilor.

Reabilitarea și dotarea cu aparatură a policlinicii Spitalului Orășenesc Moldova Nouă (ce se adresează comunităţii din 20 de localități) a costat mai bine de două milioane de euro. Lucrările au început în anul 2011, clădirea a fost reabilitată în întregime şi s-a achiziţionat aparatură de ultimă generație, însă lipsesc medici specialiști.

„Noi ne străduim să punem lucrurile la punct în vederea primirii acreditării din luna septembrie. Avem în vedere modernizarea spălătoriei şi a tuturor spațiilor din spital şi o parcare în curte. Ne confruntăm însă cu lipsa medicilor, care nu prea vor să vină în zona noastră”, a precizat managerul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă.

Pentru a funcţiona la parametri normali, cel puţin şase medici ar trebui să-şi desfăşoare activitatea în policlinică. Autorităţile susţin că au prevăzut asigurarea cu locuinţe pentru medici, însă din zece rezidenți trei au refuzat să se prezinte la post.

„Este problema întâlnită la nivel naţional, însă mai acut în Caraș-Severin – atragerea de resursă umană calificată care să dorească să rămână mai mult timp aici. De exemplu, în momentul de faţă nu sunt medici suficienţi care să poată să muncească în condiţiile oferite la Moldova Nouă în policlinica reabilitată pe fonduri europene. Nu ştiu dacă oraşul are cea mai mică adresabilitate pentru medici, însă este excentric, localitea este situată la peste 100 de kilometri de reşedinţa de județ“, a explicat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.

Aşa cum se întâmplă şi la nivel de sate sau comune cărăşene, locuitorii din Moldova Nouă sunt nevoiți, datorită lipsei medicilor, să se deplaseze la unităţi spitaliceşti din Reșița sau Timișoara pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.

„Poate cea mai palpabilă dovadă pentru situaţia creată este structura de personal din spitalul de acolo – cei mai mulţi sunt medici vechi, care lucrează de vreo 30 de ani şi care s-au ataşat emoţional. E foarte greu să atragi personal medical tânăr care să muncească acolo şi pe anumite specialităţi de care Moldova Nouă are nevoie. Cheia este tot la Consiliul Local, pentru că trebuie să atragă medicii, să le facă o ofertă publică, să îndeplinească nişte condiţii pornind de la locuinţă. Am înţeles că Primăria Moldova Nouă are un fond de locuinţe pe care intenţionează să-l pună la dispoziţie medicilor. Ar mai fi o soluţie pe care am mai propus-o şi altădată, deplasarea în centrele universitare pentru întâlniri cu rezidenţi care nu sunt legaţi de un loc anume şi care să fie aduşi la Moldova Nouă pentru prezentarea condiţiilor şi stabilizarea lor în zonă“, a mai explicat dr. Luca.

Autorităţile din domeniu spun că unitatea sanitară din Moldova Nouă deserveşte câteva zeci de mii de locuitori din Clisura Dunării.