CARANSEBEŞ – În această zonă s-a amenajat şi o staţie de încărcare telefonie mobilă pe bază de energie solară.
Primăria Caransebeş, în parteneriat cu Centrul pentru voluntariat şi mişcarea pentru protejarea naturii din Pancevo, Republica Serbia, a finalizat proiectul „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Banat – Parcuri pentru viitor”, cod MIS-ETC 1278.
Obiectivul urmărit prin proiect a fost acela ca activităţile comune ale ambilor parteneri să contribuie la creşterea calităţii vieţii şi, în consecinţă, la o mai bună dezvoltare socio-economică şi a mediului ambiental pentru locuitorii de pe ambele părţi ale frontierei româno-sârbe, mai ales a celor de pe Valea Timişului. Prin această finanţare transfrontalieră s-au reamenajat aleile şi mobilierul urban din Parcul Teiuş, s-au plantat arbori şi plante ornamentale, au fost achiziţionate o scenă mobilă pentru spectacole în aer liber, echipamente pentru Internet wireless şi o staţie de încărcare pentru telefoanele mobile pe bază de energie solară. Totodată, au fost realizate studii despre recultivarea parcului precum şi o strategie de reabilitare a zonei, cunoscută în prima parte a secolului trecut ca staţiune climaterică, prin implicarea tinerilor în activităţile de protejare şi conservare a Parcului Teiuş pentru păstrarea patrimoniului cultural şi urban al Caransebeşului.
Mai mult, grupuri de tineri din Caransebeş au participat la workshop-uri şi activităţi de voluntariat în România şi Serbia. De asemenea, prin intermediul partenerilor media locali au fost promovate activităţile de cooperare transfrontalieră, ca instrument pentru o mai bună abordare socio-economică şi ecologică, în perspectiva unor noi provocări transfrontaliere.
„Una din principalele noastre preocupări ca administraţie locală este aceea de a proteja mediul înconjurător iar prin acest proiect am avut oportunitatea ca cea mai frumoasă zonă de agrement din Caransebeş să primească o nouă înfăţişare. Nu este primul proiect transfrontalier pe care îl derulăm cu fraţii noştri din Serbia şi sunt aproape convins că nu va fi nici ultimul, pentru perioada 2014-2020 avem în plan alte iniţative de colaborare în mai multe domenii precum ecologie, cultură sau dezvoltarea afacerilor”, a precizat primarul Marcel Vela.
Proiectul „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Banat – Parcuri pentru viitor” s-a derulat pe o perioadă de 18 luni şi a beneficiat de fonduri în valoare totală de 224.154 euro, prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, Axa Prioritară 3 – Promovarea schimburilor „People-to-People”, Măsura 3.1 – Sprijinirea dezvoltării societăţii civile şi a comunităţilor locale.