Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 15 administraţii publice locale din judeţ sunt beneficiarele unui proiect, ce-şi propune informatizarea registrului agricol. Din iunie 2015, primăriile Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă, Slatina Timiş, Sacu, Armeniş, Băuţar, Bozovici, Luncaviţa, Buchin, Berzasca, Fârliug, Bucoşniţa, Teregova şi Ramna trec de la registrul agricol pe suport de hârtie la cel electronic, graţie unui proiect european, implementat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ, Sorin Frunzăverde, prezent joi la lansarea proiectului, cei care vor avea cel mai mult de câştigat de pe urma acestui serviciu vor fi cărăşenii şi reprezentanţii mediului de afaceri.

„Proiectul urmăreşte facilitarea accesului la informaţii din domeniul agricol, pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri. El nu este important doar pentru că facilitează accesul la toate aceste informaţii, ci şi pentru că este un parteneriat între instituţia noastră şi 15 primării din judeţ. După acelaşi model, dorim, în perioada următoare, extinderea proiectului şi pentru alte 15 administraţii locale din Caraş-Severin, tocmai pentru că eu cred că este foarte utilă o astfel de investiţie, care permite accesarea mult mai rapidă a informaţiilor din acest domeniu. Termenul de implementare al proiectului este de 18 luni, urmând a se încheia în iunie 2015″, a explicat Sorin Frunzăverde.

Concret, orice persoană interesată să obţină informaţii legate de componenţa unei gospodării sau a unei ferme, precum şi date referitoare la suprafeţele agricole, pomicole sau forestiere, o va putea face din faţa unui calculator, fără a mai fi nevoit să se adreseze funcţionarilor publici din primării. „Omul intră pe un portal, se autentifică, completează un formular de cerere, pe care îl trimite apoi spre o bază de date, iar răspunsul îl primeşte în timp real. În urma implementării acestui serviciu electronic, se vor mai putea obţine şi informaţii legate de eliberarea certificatelor de urbanism ori a autorizaţiilor de construcţie, sau date despre orice alte documente şi adeverinţe de acest gen”, a explicat Victor Naidan, arhitectul-şef al judeţului.

Valoarea totală a proiectului este de 6.734.605 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 6.592.170,90 lei. În cazul celor 15 primării, cofinanţarea este de 2%. De menţionat că proiectul se derulează prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” şi este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regio. La nivel naţional se derulează 33 astfel de proiecte.

Roxana Bălan Nafiru