Caraş-Severin, Romania

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) au o mai mare responsabilitate dar şi o plajă mai largă de amenzi cu care să-i sancţioneze pe cei ce încalcă normele în vigoare.

„După apariţia Legii nr. 171 din 2010 a dispărut vidul legislativ în materie. Este vorba despre contravenţiile silvice, care pot fi aplicate doar de inspectorii noştri. Cu poliţiştii avem acţiuni privind circulaţia materialului lemos, şi asta pentru că noi nu avem posibilitatea să oprim maşini aflate în trafic pe drumurile publice“, a precizat Romel Buzescu, şeful ITRSV Caraş-Severin.

În luna martie 2010 ITRSV a aplicat 26 de amenzi contravenţionale pentru regimul silvic, iar în luna martie a acestui an, inspectorii au aplicat 43 de astfel de sancţiuni. „Motivaţia acestei creşteri o reprezintă, în principal apariţia cadrului legislativ, pentru că nu s-au mărit presiunile asupra pădurii, ca volum al tăierilor ilegale. Caraş-Severinul este încă pe locul I ca şi suprafaţă împădurită“, a mai spus Buzescu. Potrivit datelor ITRSV, în ceea ce priveşte fondul forestier, marea pondere o are, în judeţ, Romsilva, cu 350.000 de hectare. Mai există fonduri aflate în proprietatea primăriilor (30.000 ha), composesoratele şi Ocolul silvic privat de la Bănia. În posesia persoanelor fizice se află aproximativ 11.000 de hectare.

„Întâmpinăm greutăţi cu contractele de administrare la persoanele fizice şi la primării. E greu de aplicat cadrul legislativ. Sunt păduri cu rol deosebit în protecţie, pentru care statul trebuie să dea posesorului sau unităţii administrativ teritoriale contravaloarea efectelor pădurii. Banii nu sunt, oamenii nu pot tăia copacii, dar trebuie să plătească paza la Ocol. În loc de beneficii, cetăţenii nu au decât cheltuieli“, a mai amintit Romel Buzescu. În prezent, fiecare ocol silvic a luat iniţiativa de a împăduri, prin efort propriu o suprafaţă de un hectar.

JCS-Flavius Rotariu