Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Guvernul a adoptat actul normativ ce permite transformarea datoriilor în acţiuni pentru redresarea operatorilor economici.

Ordonanţa ce a trecut prin şedinţa de marţi, 13 mai, prevede faptul că statul va putea să îşi majoreze participaţia la companiile pe care le controlează prin transformarea datoriilor bugetare ale acestora în acţiuni. În cazul firmelor în insolvenţă, acest lucru poate fi prevăzut şi în planul de reorganizare lucru care era interzis până acum de Legea insolvenţei.

„Este un pas important, semnificativ, care anunţă redresarea situaţiei în care se află UCMR. Vom încerca să extindem acest lucru şi asupra Arsenalului (fostul IMR). Cu respectarea literei legii vom trece peste problemele din prezent”, ne-a declarat deputatul Ion Mocioalcă.

La operatorii economici la care statul este acţionar unic sau majoritar se poate aproba, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale, prin hotărâre a Guvernului. Obligaţiile fiscale sunt definite prin OUG ca fiind cele administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv amenzile de orice fel care sunt venit la bugetul de stat, precum şi accesoriile datorate şi neachitate, cu excepaţia obligaţiilor fiscale cu reţinere la sursă.

Tot prin hotărâre a Guvernului va fi aprobată şi procedura de stingere a obligaţiilor fiscale prin conversie în acţiuni.

Adaugă comentariu