Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă până anul trecut medicamentele destinate pacienţilor cu cancer şi cuprinşi în programul naţional de sănătate de profil puteau să primească prescripţii doar de la specialistul oncolog, din acest an, lucrurile s-au modificat radical.

În ultimele zile ale lui 2013 a fost emis Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 190/2013 (publicat ca Ordinul nr. 1020/2013 privind modificarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2013 şi 2014 în Monitorul Oficial).

Acesta prevede că, pentru tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice, iniţierea se face de către medicul oncolog sau hematolog, după caz. Continuarea tratamentului se face de către medicul oncolog, hematolog sau pe baza scrisorii medicale de către medicii desemnaţi.

„Medicii desemnaţi sunt medicii de familie, nominalizaţi de casa de asigurări de sănătate în situaţia în care există un deficit de medici oncologi sau hematologi la nivel judeţean. S-a decis ca, la nivelul judeţului Caraş-Severin, toţi medicii de familie să poată prescrie respectivele medicamente, şi, astfel, pacienţii să nu trebuiască să se deplaseze la medicul oncolog, eliminând deplasări şi birocraţie inutile”, ne-a declarat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Flavius Rotariu