Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Restaurarea unui obiectiv de patrimoniu ridică o serie de probleme tehnice a căror rezolvare necesită implicarea specialiştilor în restaurare, dar şi o serie de investiţii pe care nu toţi proprietarii şi le pot permite.

Noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 sprijină investiţiile culturale. Mai exact, prin Submăsura 7.6 – „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural“ se va oferi sprijin financiar pentru conservarea obiectivelor de patrimoniu de interes local, inclusiv pentru aşezăminte monahale. Investiţiile, cred reprezentanţii Ministerului Agriculturii, vor avea un impact pozitiv asupra turismului local şi vor ajuta la stimularea dezvoltării mediului de afaceri. Beneficiarii acestei submăsuri sunt administraţiile publice, ONG-urile, unităţile de cult, persoanele fizice autorizate şi societăţile care administrează obiective de patrimoniu de clasă B.

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul Submăsurii 7.6 va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică, care nu aduc profit, şi nu va depăşi 500.000 de euro.

Pentru cele generatoare de profit, sprijinul nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi de 85% din totalul cheltuielilor eligibile, însă nu va depăşi 200.000 de euro.