Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Zeci de rase de porumbei, rațe, găini, iepuri, cobai, papagali și păuni pot fi văzute până duminică la Caransebeș, într-o nouă expoziție pusă la cale de Asociația „Fauna Cărășeană”.

Vizitatori de toate vârstele au apărut încă de la primele ore ale dimineţii la sala de sport a Școlii Generale 8, tradiționalul loc de desfășurare a acestei manifestări. Cu ochii aţintiţi la cuşti, copiii s-au dovedit cei mai încântați de ce vedeau, mai ales că fiecare exponat merita admirat pe îndelete: rațeel Mandarin, găinile Phoenix, iepurii uriași de Transilvania sau papagalii fiind doar câteva din atracțiile expoziției.

„Mi-au plăcut acei iepuri pufoși și porumbeii care aveau capul acoperit de pene”, ne-a spus Diana, o elevă în clasa 5-a, pregătită să imortalizeze cu telefonul cele mai reușite exemplare. Organizatorii s-au bucurat că cei mici au venit în număr mare la expoziție, semn că această pasiune începe să prindă rădăcini în rândul celor mici.

animale

„Încercăm să popularizăm această pasiune și ne bucurăm că avem cinci copii care au expus în această expoziție. Sunt 800 de exponate, ca noutăți avem iepurele uriaș de Transilvania, care este o rasă aproape finalizată cu omologarea, avem cocoșul și găinile Phoenix a căror coadă ajunge la trei metri. Mergem în toate orașele din județ, sper să găsim și la Reșița un spațiu unde să organizăm astfel de expoziții”, a precizat medicul Alin Deteșan. Și fiindcă expoziția este și cu vânzare, startul cumpărăturilor a fost dat chiar de primarul Marcel Vela, care a achiziționat o pereche de papagali ce vor locui chiar în biroul acestuia.

iepuri

„Spre deosebire de alte localități din Banat, Caransebeșul este un oraș privilegiat pentru că aici avem foarte mulți împătimiți în acest domeniu, ceea ce înseamnă pasiune pentru creșterea acestor exemplare minunate dar și faptul că gugulanii iubesc frumosul. Felicit organizatorii și le mulțumesc pentru că s-au axat pe prezentarea acestor superbe păsări și animale copiiilor de la toate școlile. Am fost primul cumpărător, am cumpărat doi papagali cântători, vor fi colegi de birou la Primărie cu peștii din acvariu, pentru că iubesc foarte mult natura”, a spus și edilul-șef.

Cele 800 de exponate pot fi admirate inclusiv duminică, atunci când vor fi premiate și cele mai reușite exemplare ale ediției din acest an.