Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Toţi locuitorii staţiunii de pe Cerna vor beneficia, în scurt timp, de apă potabilă şi canalizare. În vederea reabilitării, modernizării şi dezvoltării infrastructurii de utilităţi urbane, în data de 22 februarie 2012, la sediul Primăriei Băile Herculane, a avut loc licitaţia publică pentru lucrările de proiectare şi execuţie ale proiectului „Reabilitare şi extindere apă potabilă şi canalizare menajeră în localitatea Băile Herculane“.

Reţeaua de apă potabilă va fi reabilitată pe o lungime de 7,57 km (străzile Trandafirilor, Pecinişca, Lunca Jdrele, Zăvoiului, Licuricilor, Izvorului şi Liliacului) şi va fi extinsă cu 2,36 km (străzile Zăvoiului, Teilor, Coronini şi Izvorului). Cât despre reţeaua de canalizare menajeră, aceasta va fi reabilitată pe o lungime de 1,81 km (străzile Castanilor, Florilor, Abatorului, Zăvoiului, Izvorului şi Domogled) şi extinsă cu 4,76 km (străzile Siminicea, Trandafirilor, Pecinişca, Lunca Jdrele, Abatorului, Păcii şi Zăvoiului).

Prin acest proiect de investiţii, practic este acoperită întreaga reţea de apă potabilă şi canalizare menajeră a oraşului, acest lucru fiind imperios necesar având în vedere că în ultimii ani în Băile Herculane s-au construit numeroase imobile cu destinaţia de locuinţă sau pensiuni turistice. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma 4.603.746 de lei, iar finanţarea este asigurată de la bugetul de stat, prin HG nr. 577/1997. „Toate demersurile pe care le-am făcut şi le fac sunt pentru interesul locuitorilor staţiunii, pentru ca locuitorii acestui oraş şi cei care vin şi ne vizitează să fie mulţumiţi“, ne-a declarat primarul staţiunii, Nicuşor Vasilescu.

La sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională VEST – Timişoara, în 27 decembrie 2011, a fost semnat contractul de finanţare nr. 17.814, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi oraşul Băile Herculane, pentru proiectul „Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism din staţiunea balneară Băile Herculane“, finanţat din fonduri europene.

Valoarea finanţării este de 21.620.957,61 lei, iar acest proiect vizează reabilitarea unui număr de cinci poduri (Gara CFR, Pecinişca, IGO, podul de beton din zona Fabricii de pâine şi Podul Roşu), a 17 străzi (Zăvoiului, Pecinişca, Fabrica de var, Liliacului, Teilor, Abatorului, Nicoale Stoica de Haţeg, Coronini, Castanilor, Florilor, Izvorului, Aleea Licuricilor, Lunca Jdrele, Aleea Păcii, Siminicea, Domogled şi Cernei, cu o lungime totală de 7,45 km) dar și a Parcului Central din staţiune. Licitaţia electronică pentru desemnarea constructorului va avea loc pe la jumătatea lunii martie.

Primarul Nicuşor Vasilescu ne-a mai vorbit şi despre un alt proiect, finanţat tot din fonduri europene, cu o valoare de 2.110.000 euro, „prin care vom reabilita Piaţa Hercules, Piaţa 1 Mai şi Mihai Eminescu, podul de la Piaţa Veche-Hotel Hercules şi vom construi un pod rutier peste râul Cerna, în zona Atelierelor Vechi – Remiza PSI, în vederea fluidizării circulaţiei în centrul istoric al staţiunii“.

Proiectul a trecut de toate etapele de evaluare, acum aşteptându-se deschiderea liniei de finanţare în vederea semnării contractului de finanţare şi a organizării licitaţiilor pentru desemnarea constructorului. De asemenea, printr-un proiect PNDI, va fi reabilitată şi artera principală a oraşului, str. Trandafirilor.

Prin aceste proiecte, practic este acoperită întreaga infrastructură rutieră, de apă şi canalizare a oraşului. Deşi lucrările de reabilitare a străzilor şi podurilor puteau fi urgentate din aşa-zise «scopuri electorale», am preferat totuşi să tratez problemele strict administrativ. Lucrările la străzi şi poduri vor fi demarate odată cu cele de la reţelele de apă şi canalizare, pentru a nu fi puşi în situaţia de a sparge străzile nou reabilitate ca să executăm lucrări de apă şi canalizare. Nu am vrut să facem lucrări în grabă pentru ca peste un an-doi să începem reparaţii și să cheltuim degeaba. Prefer să fac lucrurile ca un bun gospodar“, a mai precizat Nicuşor Vasilescu, primarul staţiunii Băile Herculane.

Nina Curița

Adaugă comentariu