Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pentru navigaţia pe Dunăre, în sectorul cărăşean, lunile februarie şi martie sunt periculoase, dacă privim evenimentele petrecute în ultimii trei ani.

Pentru a confirma acest lucru, joi, 17 martie, în jurul orei 21.00, o nouă barjă, sub pavilion sârbesc, încărcată cu balastru, a eşuat în malul Ostrovului. Proprietarul navei nu a pierdut timpul, în aşa fel încât vineri, de la ora 10.00 dimineaţa, a demarat lucrările de scoatere a barjei din locul unde s-a împotmolit, în sprijinul acestora aducând şi un împingător. Autorităţile au fost anunţate în timp util, însă, deoarece nu au fost puse în pericol vieţi omeneşti sau calitatea mediului din zonă, nu a fost necesară intervenţia lor, situaţia fiind monitorizată îndeaproape. Autorităţile susţin că nu este pus în pericol şenalul navigabil, iar circulaţia pe Dunăre se face în condiţii obişnuite pentru această perioadă.

Vă reamintim că în februarie 2015 o altă barjă a eşuat pe Dunăre în apropiere de Moldova Veche, punctul final al călătoriei, în timp ce transporta 850 de tone de îngrăşământ. Deşi pentru moment nu pune probleme de mediu, epava se află încă sub apă. O lună după acest eveniment, o altă ambarcaţiune similară ar fi avut un rezultat similar.