Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Controlul pe teren pentru exploataţiile de ovine şi caprine, care fac obiectul cererilor de plată a primei pe cap de animal, s-a încheiat.

Fermierii cărăşeni au fost controlaţi, săptămânile trecute, de inspectorii APIA Caraş-Severin. Aceştia au verificat existenţa efectivului de animale pentru care s-a solicitat prima, precum şi corectitudinea identificării animalelor. În urma controalelor, 14 cereri, cu un efectiv de 1.602 capete de ovine, au fost respinse de la plată, întrucât animalele nu au fost păstrate în cadrul explotaţiei, aşa cum prevede legea, în perioada de retenţie, respectiv până la data de 3 august a.c.

Potrivit declaraţiilor directorului APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu, animalele fie au fost vândute de proprietari, fie tăiate pentru consum. De asemenea, inspectorii au mai găsit în teren şi un efectiv de 1.700 capete de ovine, pentru care nu au fost respectate condiţiile de acordare a subvenţiei, acest lucru însemnând fie că oile nu aveau numere de identificare (crotalii), fie că identificarea lor a fost făcută incorect. Aceste neconformităţi, spune directorul APIA, generează penalităţi sau, după caz, chiar excluderi de la plată a fermierilor. Nereguli asemănătoare au fost constatate de inspectorii APIA şi în cazul unui efectiv de 183 capete de caprine.

Astfel de controale au loc anual, şi nu sunt o noutate pentru fermieri. În cazul celor care refuză sau restricţionează accesul în exploataţie al echipelor de control, cererea de solicitare a primei pe cap de animal devine neeligibilă. În Caraş-Severin, inspectorii APIA nu s-au confruntat cu astfel de situaţii. De reţinut că, anul acesta, la centrul judeţean al APIA, au fost depuse 1.212 cereri pentru ovine, pentru un efectiv de 195.649 capete, şi 158 de cereri pentru caprine, pentru un efectiv de 10.435 capete.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu