Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În această perioadă se desfăşoară recensământul copiilor care împlinesc vârsta de 6 şi 7 ani.Deoarece o generaţie de elevi este estimată la un număr de 3.000 de copii, în judeţul Caraş-Severin se aproximează ca din toamnă să intre în clasa pregătitoare şi clasa I, 6.000 de elevi. În această perioadă se desfăşoară recensamântul copiilor născuţi înainte de 1 septembrie 2005 sau între 1 septembrie 2005 şi 31 decembrie 2006.

Recenzorii vor bate la uşile părinţilor acestora şi vor avea asupra lor o delegaţie din partea directorului de unitate şcolară unde este arondat copilul. După cum ne-a informat insp. şc. gen. prof. Adrian Doxan, „toate şcolile care au ciclul primar vor desfăşura recensământul în aria de circumscripţie a unităţii de învăţământ“.

Recensământul presupune completarea unei fişe elaborate în acest sens de către Ministerul Educaţiei. Această acţiune de colectare a datelor se va desfăşura până în data de 10 februarie, urmând ca în data de 19 februarie, fiecare unitate şcolară cu nivel de învăţământ primar să afişeze componenţa străzilor din circumscripţia şcolară proprie pe site.

Din 20 februarie părinţii îi pot duce pe copii la evaluare, pentru a vedea dacă sunt pregătiţi pentru clasa I sau clasa pregătitoare. Evaluarea dezvoltării psihosomatice se efectuează sub coordonarea centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională iar rezultatul este comunicat, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea şi nu poate fi contestat. Premergător acestui recensământ, Inspectoratul Şcolar a organizat o sedinţă cu directorii unităţilor de învăţământ din Caraş-Severin cu scopul de a semnala eventualele dificultăţi în începerea anului şcolar 2012-2013 şi implementarea clasei pregătitoare.

„Până în momentul de faţă nimeni nu a menţionat acest lucru dar ISJ va stabili numărul de clase pregătitoare şi de clasa I în funcţie de rezultatele recensământului“, ne-a declarat prof. Adrian Doxan. Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează, copiii care provin din alte circumscripţii şcolare.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu