Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Spune primarul comunei, Mirco Lechici, când vorbeşte despre noul PUG, care să impună decenţă şi arhitectură tradiţională.

Întrucât vechiul Plan Urbanistic General a expirat, administraţia comunei lucrează în această perioadă la elaborarea unuia nou, iar paşii sunt aproape de final. Mirco Lechici, primarul comunei Răcăşdia, spune că prin noul proiect de PUG se propun o serie de modificări, atât în favoarea cetăţenilor, cât şi în sprijinul arhitecturii tradiţionale. Iar aceste modificări care vizează în primul rând comunitatea locală vor fi supuse dezbaterii publice.

Edilul a ţinut să precizeze că este vorba despre şi despre anumite culori pentru case, despre un anume aliniament, care să impună o stare de decenţă, care se regăsea şi acum 50 de ani pe străzile localităţii. Pe scurt, toate casele din comună au gardul la acelaşi nivel, nu unele mai în stradă decât altele, la fel şi locuinţele, care respectau un cod al decenţei şi al uniformităţii, fără turnuri sau cine ştie ce vârfuri, ori excentricităţi coloristice. „Comuna este frumoasă! N-are rost s-o facem pestriţă“, conchide Mirco Lechici.

Tot la capitolul imagine, localitatea are şi un muzeu care este funcţional, ducând însă lipsă de personal. Pentru a remedia problema, Primăria vrea să lege muzeul de Centrul de Informare Turistică. Edificiul include o sală de sculptură şi un muzeu de etnografie şi folclor, „cele trei incinte fiind foarte frumoase, foarte dotate, cu mobilier nou“, a mai spus primarul, care ne-a vorbit despre mutarea bibliotecii în casă nouă, lângă Primărie, formând astfel un fel de nucleu, care include şi biserica, şi muzeul, într-un perimetru de câteva sute de metri pătraţi. Totodată, în acest fel, persoana care se ocupă de bibliotecă se va putea ocupa, în timp, după un anumit program, şi de muzeu, fapt care va deschide turiştilor porţile istoriei.

1 Comment

  1. Ei nu mai spune! Poate ar trebui ca taranii sa se imbrace din nou toti la fel. In haine taranesti? Si poate ar fi bine ca toate casele sa fie la fel si sa fie vopsite in aceeasi culoare.
    Sau poate este o masura luata astfel incat laietii sa nu poata sa-si faca case deosebite si astfel rumanii sa devina frustrati? Hmmm, daca ma gandesc bine … asta pare a fi adevaratul motiv.

Adaugă comentariu