Caraş-Severin, Romania

Iar, după cum spunea şi Viorica Dobre, reprezentantul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, poate că şi acele anchete sociale au fost realizate superficial deoarece nu sunt suficienţi asistenţi sociali în primării… La nivelul judeţului Caraş-Severin, în perioada noiembrie 2010 – martie 2011 au fost acordate ajutoare pentru încălzirea locuinţei pentru un număr de peste 20 mii de persoane. Valoarea totală a acestor ajutoare se ridică la aproape un milion de euro.

„Sunt de părere că cei ce beneficiază de astfel de subvenţii să nu fie sub nici o formă datori statului şi să dovedească asta, pentru că declaraţia pe proprie răspundere poate ascunde neadevăruri“, a spus subprefectul judeţului, Nicolae Verindeanu.

Pentru facturile la încălzirea în sistemul centralizat, care se găseşte doar la nivelul municipiului Reşiţa, plata ajutoarelor se face de la bugetul de stat, din fondurile Ministerului Muncii prin AJPS Caraş-Severin. „Iarna trecută au fost plătite ajutoare pentru 829 de familii, cu un total de plată de 173.040 de lei“, a spus Viorica Dobre, reprezentantul AJPS Caraş-Severin în cadrul şedinţei Comitetului pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Mult mai mulţi bani, mai exact 1.264.740 de lei, au fost necesari pentru plata subvenţilor în cazul celor 7.991 de familii care folosesc gaze naturale pentru încălzirea locuinţei. „Trebuie făcută menţiunea că s-a constatat o creştere a numărului celor care renunţă la încălzirea pe gaz, apelând la varianta pe lemne. Astfel, au fost aprobate 11.796 de subvenţii pentru încălzire pe lemne şi s-a plătit un total de 1.374.784 de lei“, a mai spus Viorica Dobre.

Anca Preda