REŞIŢA – Asta declară medicul ginecolog acuzat de malpraxis pentru ucidere din culpă, în cazul unei femei însărcinate care a decedat la şase ore după cezariană. Familia tinerei a lansat o serie de acuzaţii la adresa medicului care a supravegheat sarcina femeii şi a depus şi o plângere penală.
În joc fiind şi reputaţia Spitalului Judeţean de Urgenţă, managerul Waldemar Murgu a susţinut o conferinţă de presă pe acest subiect: „Pentru că au fost tot felul de zvonuri, de rumori şi de informaţii care au circulat în spaţiul public şi pentru că noi, Spitalul Judeţean Reşiţa, am fost întotdeauna foarte transparenţi, mi-am permis să invit toţi medicii implicaţi în evenimentul decesului unei femei însărcinate, în urma unor multiple afecţiuni“. Au fost convocaţi medicul ginecolog Mircea Achim, medicul primar ATI Iulian Bura, medicul Florea Borţun, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie şi directorul medical, Violeta Moroşoi.
Directorul medical, Violeta Moroşoi, a prezentat pe scurt acest caz: „Este o întâmplare nefericită la nivelul spitalului nostru, e vorba de decesul unei gravide cu sarcină de 37 de săptămâni, din cauza unor complicaţii infecţioase respiratorii“.
Ginecologul care a avut-o pe femeie în evidenţă sub observaţie de-a lungul sarcinii şi care a internat-o, Mircea Achim, a explicat că gravida a fost internată marţi, 26 martie 2019, şi i s-a administrat imediat tratamentul, la care a răspuns favorabil la început. Pornind de la prezumţia de nevinovăţie, cel puţin până când cazul va fi clarificat de organele abilitate, sub asaltul de întrebări şi acuzaţii, ginecologul Mircea Achim încearcă să se disculpe: „Pe măsură ce starea ei s-a degradat, s-au luat măsurile necesare pentru verificarea situaţiei în care se află, inclusiv consulturile şi părerile altor colegi doctori, pneumologi, infecţionişti. Starea ei degradându-se în continuare, a fost mutată în seara de vineri, 29 martie 2019, la Terapie Intensivă. Am luat legătura imediat cu colegii vineri dimineaţa, pentru consulturile pneumo, pacienta fiind trimisă la Staţionar III cu Salvarea“.
Provocat să răspundă la acuzaţia soţului decedatei că ar fi recurs la investigaţii mai amănunţite abia după trei zile de la internare, medicul Achim a declarat: „Toate detaliile sunt în foaie, s-a făcut tot ce s-a putut, nu mă consider vinovat în acest caz, fiindcă i-am acordat toată atenţia şi mi-am dat toată silinţa să fie bine şi mama şi copilul. I s-a administrat tratament imediat, i s-au făcut analizele, s-au efectuat ecografii, tot ceea ce se face la început, urmând ca starea ei să se amelioreze şi să meargă spre vindecare“. Întrebat de media locală de ce nu s-a consultat şi cu alţi medici în cele trei zile de la internare, Achim a motivat că starea pacientei evolua spre bine, abia în noaptea de joi spre vineri, respectiv 28 – 29 martie, a fost sunat în jurul orei 4.00, iar acest lucru se poate verifica.
Alte acuzaţii ale mamei decedatei s-au îndreptat înspre medicul care a fost de gardă miercuri spre joi, în 27 – 28 martie, care nu ar fi acţionat. Şeful secţiei a spus că de gardă ar fi fost medicul Onofrei, iar joi spre vineri, doctoriţa Pădureanu. Se pare că pacienta nu a venit cu afecţiuni ginecologice, ci pulmonare, de aceea i s-a administrat tratament specific, starea ei ameliorându-se în câteva zile, după spusele lui Achim, asta deşi familia decedatei susţine contrariul, adică o agravare a stării acesteia, femeia nemaiputând să respire. Întrebat de ce n-a efectuat el cezariana, Achim a spus că a fost plecat din localitate.
În urma radiografiei pulmonare, ar fi reieşit, din acuzaţiile soţului, că „un plămân era praf, iar din celălalt plămân mai avea un sfert“, nedumerirea acestuia fiind că medicul care îi supraveghea îndeaproape sarcina nu s-a gândit să-i facă mai devreme nişte investigaţii, luându-se în calcul presupunerea că afecţiunea pulmonară a femeii putea să fie mai veche. Achim susţine în continuare că femeia nu a acuzat absolut nimic la consultaţiile anterioare. De asemenea, medicul ginecolog a fost pus la zid şi din cauza unei lipse de empatie, la această acuzaţie el declarând că, din contră, oricine poate confirma că are o relaţie absolut specială cu orice gravidă, viitoare mamă.
Familia gravidei le mulţumeşte, în schimb, medicilor Iulian Bura de la ATI şi medicului şef de pe secţia Obstetrică-Ginecologie, Florea Borţun, pentru implicarea lor în acest caz, pacientei făcându-i-se vineri o intervenţie chirugicală pentru extragerea fătului prin cezariană. „După efectuarea cezarienei, a precizat Bura, starea pacientei s-a ameliorat, poate să confirme şi familia, se pot vedea în foaie observaţiile şi probele respiratorii repetate, deci pe dovezi, nu pe vorbe, după care, în jurul orei 19.00 seara, starea bolnavei s-a înrăutăţit, a început să aibă accese de tuse hemoptoică (expectoraţii cu sânge), i s-au recoltat teste rapide de exudat faringian pentru gripă, sputocultură, după care s-au depreciat parametrii respiratori în urma altor analize efectuate după ora 20.00, după care s-a decis că trebuie intubată şi ventilată mecanic, iar la scurt timp bolnava a prezentat stop cardio-respirator, într-un interval de aproximativ două ore a prezentat cinci stopuri cardiace succesive. Din păcate, s-au efectuat toate manevrele de resuscitare, i s-au administrat o grămadă de substanţe specifice secţiei ATI dar, din păcate, cordul bolnavei nu a mai răspuns“. Femeia a fost declarată decedată sâmbătă, 30 martie 2019, în jurul orei 22.20.
Medicul ginecolog de gardă, Florea Borţun, fiind şi şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie, a spus că lasă în seama organelor competente care anchetează cazul să se pronunţe vizavi de respectarea procedurilor, dar i-a făcut medicului Achim observaţia că, în asemenea cazuri, în toate spitalele din lume trebuie anunţat mai întâi şeful secţiei pentru a solicita şi o a doua opinie. El a spus că radiografia pulmonară trebuia făcută mai devreme. „Ce pot să spun, este că am avut un caz nefericit. Pe perioada în care am fost implicaţi, atât eu cât şi medicul Bura, nu pot să-mi reproşez nimic, fiindcă noi am făcut absolut tot ce s-a putut face“.
Familia gravidei susţine că a solicitat transferul la Timişoara, însă răspunsul medicilor de la Reşiţa a fost că în acest caz a fost vorba de viaţă şi de moarte într-un interval foarte scurt, ceea ce ce făcea imposibil transportul acesteia. Vizavi de vaccinare, femeia nu a fost vaccinată antigripal şi medicii nici nu recomandă vaccinarea pe timpul sarcinii, potrivit discuţiilor de la conferinţa de presă, în cazul contractării virusurilor gripale, plamânii degradându-se în timp foarte scurt.
Managerul SJU Reşiţa, Waldemar Murgu, a concluzionat că s-au făcut toate analizele posibile şi s-au efectuat toate procedurile, inclusiv testul gripal rapid, care a fost neconcludent, acesta fiind trimis şi la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Urmează ca rezultatele de laborator de la Bucureşti să confirme sau să infirme dacă femeia a murit din cauza gripei. În prezent, se efectuează o anchetă pe baza unor acuzaţii de malpraxis, la Poliţia Reşiţa fiind depusă o plângere penală pe numele medicului Mircea Achim, acuzat de ucidere din culpă. Femeia care a decedat la şase ore după efectuarea cezarienei avea 32 de ani.