Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Spunea Marius Vodiţă, reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, vorbind de poluarea de care se plâng cetăţenii.

În ultima vreme, subiectul poluării din zona vechiului combinat siderurgic a fost adus în actualitate, atât la nivelul urbei, în Consiliul Local, cât şi la nivel de judeţ, sub cupola Palatului Prefectural.

„Am primit solicitări din partea cetăţenilor, atât noi, cât şi Garda de Mediu, ne-a spus Marius Vodiţă, reprezentând Agenţia pentru Protecţia Mediului. Societatea se află într-o procedură de reglementare din punct de vedere al activităţii, conform Legii 278. Sunt probleme pe care le-am constatat şi noi, făcând nişte măsurători în zonă, sunt depăşiri care înseamnă emisii fugitive şi ca urmare a acestui fapt am solicitat o întâlnire la sediul Agenţiei, în urmă cu câteva zile, cu societatea şi Garda de Mediu, Comisariatul Judeţean Caraş-Severin. Am cerut societăţii să ne prezinte cauzele – pentru că în mod normal nu ar trebui să existe emisii sau să existe nu la intensitatea pe care o reclamă cetăţenii – şi un program de măsuri care ţin de strategia societăţii, mai ales că sunt în procedură de reautorizare din punct de vedere al mediului. Acest program a fost înaintat, sunt nişte măsuri pe termen foarte scurt şi nişte măsuri care ar implica oprirea activităţii, şi asta conform programului ar fi luna august anul viitor, timp de o lună, în care se poate interveni pe acoperiş şi pe hale unde sunt probleme de scăpări fugitive de praf. Cauzele, aşa cum s-a comunicat, reprezintă în principal deschiderile halelor care sunt foarte mari, atât pe capete, cât şi în laterale, şi se lucrează la închidere cu uşi, chiar în această perioadă noiembrie-decembrie“.

vodita

Au existat şi voci care s-au întrebat de ce punerea la punct a lucrurilor va fi amânată până anul viitor, în august. Marius Vodiţă a explicat: „Activitatea este monitorizată şi pot să spun că în procedura de reglementare va avea loc o dezbatare publică. Adică dacă societatea sau orice altă societate are o problemă de mediu, nu este numai problema societăţii, ci şi a autorităţilor de mediu şi a cetăţenilor, care trebuie rezolvată! Eu sunt convins că există posibilitatea să se rezolve, poate şi puţină înţelegere de la cetăţenii direct afectaţi, pentru că este vorba despre strada Rândul III, Muzicescu şi Ştefan cel Mare. În zona respectivă s-au manifestat depăşiri ale limitelor admise. Deci va fi şi o dezbatere publică, pot să participe sau sunt chiar rugaţi să participe, este un moment care aparţine cetăţenilor sau publicului interesat, în care trebuie să găsim cele mai bune soluţii, nu de închiderea unei activităţi, ci de funcţionare în continuare. Nu cred că cineva din oraşul ăsta îşi doreşte ca ultima fărâmă de industrie să fie închisă“.

Vizavi de acea întrerupere a activităţii de aproximativ o lună, în august anul viitor, şeful de la APM a precizat: „Este vorba despre un program de măsuri, de o strategie a societăţii, de o intervenţie acolo unde, din cauza vremii, din cauza vechimii, pentru că discutăm de o hală de 200 de ani, nu de una nouă. În cazul unei investiţii noi, nu ar fi probleme de genul acesta, pentru că distanţa ar rezolva şi eventualul deranj pe care l-ar putea produce. În cazul nostru, oraşul s-a născut în jurul unei fabrici şi limita proprietăţii rezidenţiale se confundă cu limita incintei industriale, sunt probleme“.

balean

Sancţiuni cu nemiluita

Marius Bălean, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, a completat tabloul situaţiei cu verificări şi amenzi: „Legat de obiectivul TMK avem nenumărate sancţiuni. Este în vizorul nostru, colegii de la Comisariatul Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu au fost în control, au fost aplicate mai multe sancţiuni şi avem şi câteva măsuri lăsate pentru perioada următoare. Vom reveni la societatea TMK să verificăm dacă acele măsuri au fost îndeplinite. În perioada următoare, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, vom face un control comun asupra mai multor obiective“.

Nu trebuie uitat faptul că reprezentanţii TMK Reşiţa au publicat deja planul de măsuri menite să reducă emisiile accidentale de praf de pe platforma societăţii, care se întinde până anul viitor, în luna august.

5 Comments

 1. Gerhard Chwoika Reply

  nu este nicio hală veche de peste 200 de ani, astea sunt bla bla-uri de 2 lei ale unor şefi incompetenţi! poate presa internaţională va face lumină, că toţi cei direcţi implicaţi, adică niciun aşa zis şef de la vreo autoritate de mediu nu locuieşte în zona cu pricina, iar cetăţenii înghit zilnic poluarea nesimţită a unor agenţi economici care fac profit pe sănătatea oamenilor… ar fi interesant să locuiască unul dintre ei acolo şi nu ar mai vorbi doar să-şi deschidă gura pentru a-şi păstra funcţia…

 2. Chestia asta ca atunci cand TMK-ul polueaza si e scandal inseamna ca se vrea inchiderea combinatului e o legenda de 2 bani. Cert este ca TMK-ul polueaza, toata Resita e plina de praf (si) din cauza asta. Intre sanatatea mea, a familiei mele si a locuitorilor orasului si cele cateva sute de locuri de minca din TMK aleg prima varianta.

  Sa puna dracului bani si sa repare instalatia de desprafuire ca sa mearga in parametrii normali sa nu mai polueaze orasul. A….. asta costa? Atunci sa il inchida ca e mai ieftin.

  Ex Tinctor

  • Dadyy andi
   te bagi si tu in seama
   Vorbesti numai prosti !
   folosesti niste termeni de care abar nu ai !
   daca instalatia de desprafuire nu ar functiona ar fi dezastru in Resita.
   mai lasa grija TMK ului si pune mana si fa ceva util , lasa pozitia de serviciu de veghetor la traba altora !

  • Tudor Popescu Reply

   Nu se pune problema opririi TMK ar fi un dezastru prea mare pe care Resita nu-l merita.
   Mai termina cu frustrarile tale , banuiesc ca nici macar nu locuiesti in zona pe care o zici.
   Daca esti asa de barosan si le stii pe toate de ce nu treci numele intreg !

   • Ati sarit toti care lucrati la TMK banuiesc, in sus. Insa cred ca e mai importata sanatatea noastra.
    Toate masuratorile de poluare au iesit proaste, sunt zeci de plangeri la adresa voastra, daca erati intr-o tara serioasa erati amendati la greu si poate inchisi temporar.
    Locuri de munca, inteleg, insa cu ce pret, cu pretul sanatatii noastre?

    Puneti mana si face instalatia de desprafuire cu sacii aia sa mearga in parametrii normali! Vreti sa va spun noaptea si mai ales in weekend ce polueaza combinatul?

Adaugă comentariu