Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ne mărturiseşte Petru Buzzi, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin, deşi şi-ar dori mai multe firme dezvoltate şi afaceri bănoase în judeţ.

Topul judeţean al firmelor a marcat un ceas al bilanţului pentru afacerile din judeţ. Întrebat dacă firmele cărăşene înregistrează un trend ascendent sau, dimpotrivă, scad, Petru Buzzi a explicat: „Să vă dau câteva date despre economia judeţului Caraş-Severin. Nu stăm pe roze, şi în acest an, judeţul nostru se clasează pe ultimul loc în Regiunea Vest. Spre exemplu, în Timiş există un număr de aproape 60.000 de profesionişti activi, în Arad aproape 30.000 de profesionişti activi, în Hunedoara aproape 25.000 de profesionişti activi, în Caraş-Severin sunt doar 14.000. Au depus bilanţul în termenul legal anul acesta un număr de 5.319 societăţi comerciale, faţă de Timiş unde au depus bilanţul 39.000 de societăţi comerciale. Deci ponderea judeţului Caraş-Severin în Regiunea Vest este destul de mică, iar la nivel naţional, la contribuţia la Produsul Intern Brut al României, ne situăm undeva în jurul poziţiei 26-30. Dar ca noi sunt multe judeţe din ţară, dezvoltate sunt câteva“.

Şi dacă tot vorbim despre afaceri, am încercat să aflăm dacă există vreun domeniu în care, în Caraş-Severin, ai putea da lovitura. „Nu cred că vom putea da lovitura în afaceri în Caraş-Severin, ne-a lămurit preşedintele CCIA CS. Cele mai profitabile firme din Caraş-Severin sunt Bordnetze, din Caransebeş, cu cea mai mare cifră de afaceri, TMK Reșița pe locul II şi TMD Friction Caransebeș pe locul III. E adevărat că, probabil, primele zece firme ca cifră de afaceri fac cât toate celelalte 5.319 câte au depus bilanţul“.

A.M.

3 Comments

  1. Cifra de afaceri nu este un criteriu de performanta. Statul face afaceri de sute de miliarde si ramane cu tu-ta..in mana.

  2. Cine dracu mai face afaceri in satul Resita?Primarul Popa ,Barbalata si caraclii lor ,ca in rest fug investitorii de Resita ca dracul de tamaie , iar tov Petru Buzzi sa mai taie din ele ca macane.Sub acel costum si cravata , tot nomenclaturist ramane.A uitat cand era pe ale vremuri ziarist si nu numai la ziarul local din vrema Ceausestilor se dadea mare om de presa scriind articole care mai decare mai marete despre regimul comunist iar acum cauta sa ne lamureasca ca a ramas acelasi cadru de nadejde al partidului.Oamenii de teapa lui nu ar trebui ascultati si bagati in seama ,prea au poezia invatata de acasa si pe de rost.NU TE CREDEM NEA PATRU matale poti mai mult!

  3. Toate firmele mici fac evaziune fiscala, altfel n-ar rezista. Informatizarea ANAF si obligativitatea conectarii caselor de marcat la serverele ANAF ar rezolva asta, dar ar si inchide jumate din ei. O legislatie fiscala permisiva pentru firmele mici, cu mai putin de 5 angajati pe care se angajeaza sa-i pastreze si care sa nu fie impozitate pe o perioada limitata pana se pun pe picioare ar rezolva si aceasta problema. Cum liberalii sunt acum la putere solutii ar exista daca ar fi stiinta si vointa.

Adaugă comentariu