Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ne mărturiseşte Petru Buzzi, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin, deşi şi-ar dori mai multe firme dezvoltate şi afaceri bănoase în judeţ.

Topul judeţean al firmelor a marcat un ceas al bilanţului pentru afacerile din judeţ. Întrebat dacă firmele cărăşene înregistrează un trend ascendent sau, dimpotrivă, scad, Petru Buzzi a explicat: „Să vă dau câteva date despre economia judeţului Caraş-Severin. Nu stăm pe roze, şi în acest an, judeţul nostru se clasează pe ultimul loc în Regiunea Vest. Spre exemplu, în Timiş există un număr de aproape 60.000 de profesionişti activi, în Arad aproape 30.000 de profesionişti activi, în Hunedoara aproape 25.000 de profesionişti activi, în Caraş-Severin sunt doar 14.000. Au depus bilanţul în termenul legal anul acesta un număr de 5.319 societăţi comerciale, faţă de Timiş unde au depus bilanţul 39.000 de societăţi comerciale. Deci ponderea judeţului Caraş-Severin în Regiunea Vest este destul de mică, iar la nivel naţional, la contribuţia la Produsul Intern Brut al României, ne situăm undeva în jurul poziţiei 26-30. Dar ca noi sunt multe judeţe din ţară, dezvoltate sunt câteva“.

Şi dacă tot vorbim despre afaceri, am încercat să aflăm dacă există vreun domeniu în care, în Caraş-Severin, ai putea da lovitura. „Nu cred că vom putea da lovitura în afaceri în Caraş-Severin, ne-a lămurit preşedintele CCIA CS. Cele mai profitabile firme din Caraş-Severin sunt Bordnetze, din Caransebeş, cu cea mai mare cifră de afaceri, TMK Reșița pe locul II şi TMD Friction Caransebeș pe locul III. E adevărat că, probabil, primele zece firme ca cifră de afaceri fac cât toate celelalte 5.319 câte au depus bilanţul“.

A.M.