Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dascăli şi elevi ai Colegiului Naţional „Mircea Eliade” din oraş au organizat joi o acţiune pentru a marca ziua de 9 mai, care pentru poporul român are o triplă semnificaţie.

Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei. Evenimentul la care au participat aproximativ 100 de elevi s-a desfăşurat la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi a debutat cu imnul Uniunii Europene.

Elevii pregătiţi de profesoara Liliana Lupulescu au prezentat apoi un program artistic complex: recitare poezii şi compoziţii muzicale în acorduri de chitară, pe versurile lui Nichita Stănescu. Acţiunea a continuat cu prezentări în Powerpoint despre predecesorii şi instituţiile Uniunii Europene, şi cu un concurs cu întrebări despre semnificaţia zilei de 9 mai. În cadrul aceleiaşi activităţi au mai fost prezentate şi cele mai reuşite eseuri şi compoziţii literare realizate de elevii unităţii de învăţământ pe aceeaşi temă, pornind de la drepturile cetăţeanului european şi până la călătoriile, imaginare sau nu, în ţările UE. Nu trebuie uitaţi nici coordonatorii acţiunii.

Din partea Colegiului Naţional Mircea Eliade au fost prezente profesoarele Ghiorghiţa Fercea, Simona Sandu şi Liliana Lupulescu, iar Muzeul Banatului Montan a fost reprezentat de dr. Ligia Boldea.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu