Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Bilanţul lunar al ITM arată că, în ciuda amenzilor aplicate, angajatorii tot încearcă să fenteze Codul Muncii.

Şapte evenimente soldate cu trei decese şi şase cazuri de incapacitate temporară de muncă au fost raportate, în noiembrie, către Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Caraş-Severin. Ulterior, după finalizarea cercetărilor, se va stabili dacă a fost sau nu vorba despre accidente de muncă, se arată în comunicatul remis redacţiei de purtătorul de cuvânt al ITM, Mihaela Aga.

De asemenea, tot pe parcursul lunii trecute, inspectorii de muncă au efectuat 244 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi, în valoare de 60.800 de lei. Din această sumă, 39.800 de lei reprezintă valoarea amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă. Vorbim despre amenzi aplicate pentru: nerespectarea repausului săptămânal, transmiterea datelor în aplicaţia electronică REVISAL nerespectând termenele legale, neacordarea sporului pentru munca efectuată pe timpul nopții, netransmiterea datelor în Revisal în cazul detașării salariaților care lucrează în străinătate, conform Legii nr.16/2017. În acelaşi document se mai arată că, pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial, patronul unui bar a fost amendat cu suma de 10.000 de lei.

Sancţiunile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare de 21.000 de lei, au fost aplicate pentru deficienţe privitoare la: funcționarea dispozitivelor de protecție, instruirea lucrătorilor, efectuarea controalelor medicale la angajare și periodic, asigurarea măsurilor de prim-ajutor, purtarea echipamentului individual de protecție, semnalizarea de securitate a locurilor de muncă.

Inspectorii de muncă au dispus şi 351 de măsuri obligatorii, pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.