Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta se poate spune despre foştii angajaţi ai Prescom care, în sfârşit, şi-au ridicat salariile. Cu ce costuri?Vă amintiţi probabil plângerile foştilor angajaţi ai Prescom, nemulţumiţi că nu şi-au primit bonurile de masă aferente ultimelor luni de muncă, dar şi cele trei salarii compensatorii aferente concedierii colective care i-a afectat. Ce-i drept e drept! Aşa scrie la contract, aşa trebuia să se întâmple. Deşi, fie vorba între noi, prin concediere, cei mai mulţi dintre foştii angajaţi ai Prescom n-au rămas în stradă ca oricare dintre dvs, ci a însemnat o reangajare instantanee.

Adică, peste noapte, oamenii n-au mai lucrat la Prescom, ci la noul operator, şi s-au trezit că au dreptul şi la trei plăţi compensatorii doar pentru că au semnat o hârtie. Şi, chiar dacă n-au rămas pe drumuri, şi le-au făcut singuri, inclusiv la primărie, unde cele mai puternice voci spuneau „ne-a ajuns cuţitul la os“, „nu mai putem răbda“ etc, etc. Asta poate pentru că pe fişele fiscale ale unora dintre ei figurau mai bine de 7.000 de lei de ridicat doar din cele trei salarii.

Ce spunea atunci Gheorghe Marchiş, directorul societăţii? Că Prescom, fiind în insolvenţă, n-a putut achita iniţial fiecărui angajat decât una din cele trei plăţi compensatorii, urmând ca şi celelalte două să fie acordate pe măsură ce se fac încasări, adică în funcţie de bunurile care se vând.

Trebuie spus că, dacă anul trecut, în aprilie, aleşii reşiţenilor rupeau contractele prin care delegau Prescom-ului gestiunea gunoiului şi a tramvaielor Reşiţei, abia anul acesta, în martie, societatea a notificat consiliul local să ia măsuri de ridicare a bunurilor de retur. De ce acum? Să fie oare Prescom-ul gata să-şi închidă prăvălia de tot?

Putem spune doar că între timp, partea de jos a societăţii (din Lunca Pomostului) a fost scoasă la licitaţie, prima dată fără succes. Bunurile de patrimoniu de pe Fântânilor încă nu. În schimb, un teren din Lend, precum şi baza sportivă, au fost deja vândute. Din surse sigure putem spune că a fost organizată cu succes a doua licitaţie pentru Lunca Pomostului, urmând ca înţelegerea să fie bătută în cuie în momentul achitării banilor. A fost vândută baza de transport, răpind Reşiţei visul salvării tramvaielor? În pofida insistenţelor, nici măcar surse judiciare nu au putut confirma tranzacţia. Putem spune doar că, între timp, angajaţii Prescom-ului şi-au primit, zilele trecute, salariile compensatorii.

Antoniu Mocanu

4 Comments

  1.  Nu stiu ce date are ,Antoniu Mocanu dar articolul nu este adevarat.Marea masa a angajatilor au avut de primit cam 800 lei/salar plus 60-70 bonuri de masa.Deci daca facem un total rezulta aproximativ 2800-3000 lei.Cam atit ar trebui sa ia un fost muncitor.nu 7000 cum apare in articol.Si da,le-a ajuns cutitul la os! Incearca tu sa te mai angajezi cand ai 40-50 ani sau sa traiesti din somaj .Si pentru o informare corecta sa sti ca nu s-au achitat toate drepturile,angajatii mai avand de primit un salar si bonurile de masa.

  2.   Total neadevarat.Zilele trecute s-a primit al doilea salariu.Mai au de primit un salar si bonurile de masa.Nu stiu ce fisa fiscala ai vazut dar marea masa a angajatilor au de primit mult mai putini bani.Un muncitor are de incasat 800 lei/salar plus 50-60 bonuri de masa deci daca facem un total rezulta 2800-3000 lei si nu 7000 cum ai scris in articol.
    Daca ai avea 45-50 de ani si ai avea o familie de intretinut din banii de somaj ai simti cum ti-a ajuns cutitul la os!

  3.  Domnule Mocanu
    Din pacate nu este singurul articol care nu este conform cu realitatea.Sunt si eu un fost salariat,care este sunt in total acord cu persoana ce a scris anterior.Sefii domniei voastre ar trebui sa ia masuri administrative si/sau financiare pentru faptul ca nu v-ati informat corect si implicit ai dezinformat cititorii.Se poate vorbi de profesionalism ,de etica profesionala,de respect fata de cititor ?Cred ca trebui sa reveniti si sa va cereti scuze fata de cei ce au lucrat sau lucreaza la Prescom.Nu au ei prea multa scoala ,dar sunt exigenti atunci cand un presupus intelectual greseste.Ei nu se ascund dupa nici o umbra si nici nu fac fac jocuri politice sau sa pupe ceva pe undeva.

Adaugă comentariu