Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi zăpada se lasă încă aşteptată, schiorii îşi pregătesc echipamentul pentru sezonul alb.

Amatorii sporturilor de iarnă pot alege unidirecţional agrementul, doarece, spre deosebire de alte zone în care oferta s-a diversificat, afaceriştii din munţii noştri s-au orientat înspre schi şi săniuş. Pe muntele Semenic, schiorii pot alege între patru pârtii, cu variante.

„E vorba de Goznuţa, Crucea de Brazi 1 şi 2, iar «Uriaşul», dacă nu este o iarnă cu zăpadă îmbelşugată, nu poate fi utilizat la maximă capacitate. Pârtia «Idioţi» nu este încă omologată din pricina unor probleme legate de terenuri”, a precizat Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin. Actele necesare omologării sunt întocmite de către proprietarii şi administratorii pârtiilor, şi, după un aviz din partea Salvamontului, sunt trimise către autoritatea centrală, ce eliberează certificatul care permite turiştilor să schieze în condiţii de siguranţă. Pe Muntele Mic sunt alte patru pârtii care au certificatul necesar, respectiv Nordica, Valea Soarelui şi Borlova 1 şi 2.

„Mai este pârtia de la Văliug şi, în curs de obţinere a actelor şi avizelor ar mai fi una la Gărâna şi una pe Muntele Mic, în afara celor menţionate. Desigur, mai sunt intenţii din partea unor oameni de afaceri în ceea ce priveşte agrementul pentru sporturi de iarnă, dar va mai dura”, a mai amintit Balaban. Potrivit datelor actualizate de către Serviciul de Promovare Turism privind baza de cazare, sunt trei pensiuni la Brebu Nou, opt unităţi de cazare la Crivaia, alte zece în Gărâna, două la Prigor, două chiar pe Semenic şi o vilă la Văliug (în apropierea vârfului Semenic) şi şase pe Muntele Mic care ar putea prelua afluxul de turişti odată cu primii fulgi de nea.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu