BĂILE HERCULANE – Staţiunea are şanse mari să atragă fonduri europene pentru reablitarea a şapte obiective.
Jurnal de CS a mai scris despre proiectul la care Primăria a lucrat în vederea conservării şi valorificării patrimoniului natural şi construit pentru dezvoltarea turismului balnear. Chiar de Moş Nicolae, cererea de finanţare a fost depusă pe masa ADR Vest Timişoara.
Un prim obiectiv vizat este Parcul Vicol, aflat în faţa Hotelului Dacia. Conform lui Dan Nasta, consilierul primarului Cristian Miclău, Parcul Vicol va fi reabilitat după modelul celui din centrul staţiunii, modernizat la începutul acestui an. Concret, se vor amenaja alei şi spaţii verzi, se vor planta arbori ornamentali, se va construi chiar o fântână arteziană.
Proiectul prevede şi reabilitarea a trei străzi din zona centrală. Este vorba despre str. Piaţa Hercules, care se întinde de la podul de piatră din centru până la biserica catolică, str. Piaţa 1 Mai, întinsă de la Hotelul Cerna până aproape de izvorul de apă plată, şi de str. Eminescu, care pleacă de la izvorul de apă plată şi ajunge la Primărie. „Cele trei străzi au o lungime totală de 600 m şi vor fi pavate cu piatră cubică. Aşa au fost cândva şi tot aşa vor fi şi în viitor”, aflăm de la Dan Nasta. Conform acestuia, proiectul mai prevede şi reabilitarea a trei poduri peste râul Cerna. Este vorba despre podul de la Pecinişca, podul de la fostul IGO, aflat în zona blocurilor de la Pecinişca, şi de podul de la UGSR. De la consilierul Nasta, aflăm că se va lucra la reabilitarea infrastructurii celor trei poduri.
În perioda următoare, experţii de la Timişoara vor verifica eligibilitatea cererii de finanţare depusă recent de Primăria oraşului-staţiune. Dacă proiectul va primi undă verde pentru finanţare, acesta va fi trimis la Bucureşti. Dan Nasta se arată încrezător.
„Proiectul a fost depus pe Programul Operaţional Regional, Axa 7.1, Diversificarea economiei locale prin dezvoltarea durabilă a turismului. Are o valoare de 3,5 milioane de euro şi credem că are şanse mari să obţină finanţarea. Asta deoarece, la nivelul regiunii Vest, au fost depuse doar trei proiecte de acest tip”, încheie consilierul primarului Miclău.
Trebuie spus că cererea de finanţare depusă recent este rezultatul muncii de câteva luni a specialiştilor din cadrul Primăriei. Specialişti care, după cum Jurnal de CS a mai scris, muncesc şi pentru atragerea de fonduri pentru reabilitarea Vilei Elisabeta. Deşi parcă lăsată pradă timpului, staţiunea dă semne că încet-încet, începe să-şi recapete strălucirea. Sunt paşi mici dar e un început… care poate veni de la Moş Nicolae.