Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fostul internaţional român de fotbal, original din Socol, a fost invitat, la finele săptămânii trecute, la „Stelele Banatului“. Cum se vede, de la nivel de federaţie, fotbalul din Caraş-Severin?

Miodrag Belodedici: Nu prea se vede bine. Dar, nu este vorba numai de fotbalul de aici. Din păcate tot discutăm, discutăm, însă nu reuşim să mergem mai sus. Cauzele sunt multiple, contribuind la ele, ca să zic aşa, mulţi factori, de la toate nivelurile. Sufăr pentru fotbalul de-acasă, pentru fotbalul românesc.

 

Reşiţa, se va regăsi, în 2013, în programul de pregătire al loturilor naţionale de juniori?

M.B.: Din nefericire nu. Am avut o experienţă nu prea bună anul trecut, în ceea ce priveşte condiţiile de pregătire. A fost o perioadă cu vreme ploioasă, şi nu am avut unde să ne desfăşurăm antrenamentele. Deşi oamenii de aici au fost foarte primitori, ne-au pus la dispoziţie şi gazonul. Dar nu puteam să ne permitem să-l distrugem. Aşa că ne-am orientat spre Mogoşoaia şi Buftea. Sunt două centre puse la punct. N-aş vrea să se interpreteze că, dacă a plecat Cristi Bobar, nu vrem să mai venim. Nu are nici o legătură una cu alta.

 

Cum ţi s-a părut atmosfera de la „Cupa de Iarnă Stelele Banatului“?

M.B.: Una deosebită. A fost o zi de sărbătoare, în care noi, cei care am pus mai demult ghetele în cui, am fost în centrul atenţiei organizatorilor. Am răspuns cu mare plăcere invitaţiei. Cu această ocazie am fost şi acasă, la Socol, unde nu ajung de atâtea ori, de cum îmi doresc. Dacă am avea şi jocuri amicale cu Serbia, Macedonia, a-şi mai compensa, într-un fel. Revenind la turneul de minifotbal mi s-a părut o idee foarte bună. Pentru că, în ultima vreme, problemele astea sociale ne-au cam despărţit, ne-au îndepărtat, într-un fel. Oamenii se confruntă cu multe greutăţi. Cu toate acestea cred că astfel de întâlniri trebuie reluate mai des. Trebuie să fie şi persoane care să se implice în organizare, să pună suflet, şi aici s-a pus mult suflet, începând de la primire, la festivitatea de deschidere şi la competiţia în sine. Eu m-am simţit foarte bine, şi cred că şi ceilalţi invitaţi. Vreau să spun că sunt tot mai puţini oamenii care se mai gândesc şi la foştii fotbalişti. Nici în Bucureşti nu prea mai găseşti asemenea iniţiatori. Aici s-a făcut front comun, în jurul lui Dan Avram şi al colaboratorilor lui apropiaţi, începând cu oameni de afaceri, cu asociaţia de fotbal, direcţia pentru sport, continuând cu oficialităţile judeţene şi locale.

 

Cum a fost revederea cu prietenii, cu o parte dintre foştii colegi?

M.B.: Plăcută, chiar emoţionantă. Cu mulţi dintre prieteni nu m-am mai întâlnit de câţiva ani. A fost frumos, cu o participare numeroasă. Chiar nu mă aşteptam la o acţiune de o asemenea anvergură.

 

Gânduri de viitor?

M.B.: În primul rând îmi doresc să promovăm cât mai mulţi copii la juniori, de la juniori la tineret şi apoi la prima reprezentativă a României. Sigur, mai am şi alte atribuţiuni. Ca reprezentant al federaţiei, particip la inaugurări de baze sportive, la turnee. Dar principala responsabilitate este la nivel de copii şi juniori.

 

Simţi febra viitoarelor alegeri la F.R. de Fotbal?

M.B.: Nu ştiu ce să spun. Domnul preşedinte Mircea Sandu a anunţat că se va retrage în 2014. Se vorbeşte despre unul, despre altul. Nu vreau să nominalizez. Oricum, din punctul meu de vedere, cea mai potrivită persoană pentru această funcţie deosebit de importantă ar fi una cât de cât familiarizată cu ceea ce înseamnă fotbalul românesc. Care cunoaşte sistemul, oamenii… Dacă vine cineva nou, din afară, îi va fi foarte greu. Dar, rămâne de văzut cum se vor derula lucrurile.

 

Te vei întoarce acasă, cândva?

M.B.: Asta este o mare problemă. Sigur că, odată, voi veni acasă. Să mă stabilesc aici. Mă voi aşeza, mă voi însura, prilej cu care vom organiza un chef, pentru că sunt prea bătrân pentru nuntă. Sănătoşi să fim.

1 Comment

Adaugă comentariu