Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cei mai inventivi elevi din România în domeniul aerospațial și-au dat întâlnire miercuri pe Aeroportul Caransebeș, la proba practică a concursului CanSat2019. Minisateliții realizați de echipe din toată țara au fost lansați, în ciuda vântului puternic, din elicopterul pilotat de Romeo Dunca, de la o altitudine de un kilometru, cu misiunea de a colecta date atmosferice, de a cartografia sau de a detecta anumiți componenți din atmosferă.

Cristina Stancu, de la Agenția Spațială Română, ne-a explicat mai precis în ce a constat proba practică: „Este vorba de includerea tuturor subsistemelor într-o doză de răcoritoare care a fost lansată de la un kilometru altitudine. Misiunea primară a fost de a colecta date atmosferice, temperatură și presiune, pentru a determina altitudinea, iar apoi misiunea secundară a fost la alegerea echipelor, fie cartografiere, fie colectarea datelor prin GPS sau detectarea unor componenți volatili din atmosferă. Din ce am văzut, proiectele au fost destul de strânse ca valoare, o să ne fie foarte greu să le departajăm. Cele mai multe dintre echipe s-au axat pe a face un profil al atmosferei în detectarea de gaze și de a determina dacă planeta pe care aterizăm este, într-adevăr, propice pentru a susține viața”.

La concurs au asistat multe oficialități locale și județene. I-am remarcat pe inspectorul școlar general Marius Cornici, șeful jandarmilor cărășeni, colonelul Alexandru Tobă, șefii Poliției Caransebeș, comandantul Unității Speciale de Aviație de pe Aeroport, dar și pe primarul Felix Borcean, care s-a declarat încântat de un asemenea eveniment. „Este și o reclamă, și o premieră pentru Aeroportul Caransebeș, un eveniment care nu face decât să promoveze aeroportul și liceul de aviație, dar și municipiul Caransebeș, este un eveniment inedit”, a precizat edilul Caransebeșului.

Desfășurarea probei practice a CanSat 2019 pe Aeroportul Caransebeș nu ar fi fost posibilă fără implicarea omului de afaceri Gabriel Olariu, cel care a precizat că a prins din zbor posibilitatea aducerii concursului la Caransebeș, după problemele întâmpinate de organizatori la Timișoara. „Ne-am bucurat mult că am avut ocazia să găzduim pe Aeroportul Caransebeș un eveniment foarte important pentru inteligența românească. Concursul s-a desfășurat în condiții foarte bune, atât copiii cât și profesorii au fost mulțumiți. Ne bucurăm că am putut să promovăm Caransebeșul, Caraș-Severinul, prin intermediul acestui concurs. Fiind problemele de la Timișoara, am prins din zbor ocazia, i-am invitat aici pe acești tineri”, a concluzionat Olariu.

Și dacă aeroportul caransebeșean a găzduit CanSat 2019, mai trebuie spus că omul de afaceri lugojean a susținut și o conferință de presă cu privire la situația încâlcită a aeroportului, subiect asupra căruia vom reveni în edițiile viitoare.