Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune primarul Reşiţei, făcând referire la cei 96 de angajaţi ai societăţii care ar trebui să lucreze productiv, nu să păzească nişte centrale.

Problemele vechiului CET cu nume reînnoit o dată la 2-3 ani – pentru a mai trage vreo ţeapă câte unui operator de gaz care aşteaptă plata facturilor vechi – sunt din nou puse pe tapet. Nu de alta dar, chiar dacă momentan abonaţii nu mai au nevoie de căldură în calorifere, au tot mai mare nevoie de apă caldă, care refuză să le curgă la robinete de mai bine de două luni.

„Cu privire la societatea CET sau la acest serviciu de termoficare local, ţin să vă informez că societatea consiliului local nu a plătit furnizorului de gaz o restanţă veche, spune primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu. Nu comentez managementul de acolo, ştiu că sunt foarte multe pierderi, le-am tot adus la cunoştinţă şi mereu am atras atenţia asupra acestui posibil pericol”.

Şi dacă reşiţenii au noroc că vremea s-a mai îmbunătăţit şi că am ieşit din iarnă, apa caldă rămâne o necesitate. „Şi atunci, dacă nu se rezolvă această problemă foarte repede, pe lângă faptul că se fac revizii cu care reşiţenii s-au obişnuit, cred eu că ar trebui luate urgent măsuri, în sensul de a găsi resurse pentru a asigura plata către furnizorul de gaz, explică edilul. Şi toate acestea sper să se rezolve în câteva zile. Nu există bani de la Consiliul Judeţean alocaţi pentru această cerinţă, din partea Consiliului Local cu atât mai puţin, şi atunci singura soluţie ar putea veni din partea Guvernului României, cu condiţia ca acest sprijin să nu poată fi considerat ajutor de stat. Trebuie să vă spun că a fost organizată şi cea de-a doua licitaţie, dar potrivit legii trebuiau să se prezinte cel puţin trei ofertanţi. În urma acestei a doua licitaţii nu s-a prezentat decât un ofertant, şi atunci în 7 iulie va fi organizată cea de-a treia, de fapt o negociere directă. Atunci putem spune că serviciul poate fi adjudecat de către cineva care n-are datorii, are obiectul de activitate cerut şi îndeplineşte condiţiile. Sau putem trece la o reorganizare a acestui serviciu punând centrale la şcoli, la spitalul judeţean, am avut o discuţie cu conducerea Consiliului Judeţean, le-am oferit şi posibilitatea de a achiziţiona întru totul acele echipamentele, respectiv imobilele ce adăpostesc echipamentele, spre exemplu pentru Spitalul Vechi. Dar voi pune la dispoziţie documentele în acest sens conducerii Consiliului Judeţean şi Spitalului Judeţean”.

Legat de noua datorie la gaz a vechiului operator reşiţean de termoficare, reînfiinţat pe hârtii în anul 2013, primarul a precizat: „Din câte cunosc eu, este de peste 3 milioane de lei. Dar, repet, primăria şi şcolile nu au niciun leu datorie. Este un simplu operator, chiar dacă este al Consiliului Local Reşiţa. Aici au fost mereu probleme în decursul anilor precedenţi, când datoriile erau de ordinul milioanelor de euro. Acum datoriile sunt mai mici. Dar 700 şi ceva de mii de euro sunt, totuşi, o sumă. (…) Consumă agent termic undeva peste 400 de familii. Nu este normal ca peste 32.000 de familii să plătească subvenţii şi mai ales pierderi pentru circa 400 sau 500 de familii care sunt abonate şi sunt racordate la acest sistem de termoficare. Scriptic există contracte pentru circa 1.000 de familii, dar efectiv au consumat agent termic între 400 şi 500. Şi atunci, după parcurgerea etapelor, la nivel municipal, dacă nu se adjudecă serviciul, vom trece la o reorganizare. Strategia aprobată în Consiliul Local permite trecerea în conservare a unor obiective, în pază, respectiv darea lor în folosinţa celor care le folosesc efectiv”.

Ce se va întâmpla cu familiile şi instituţiile abonate? Primarul a precizat că autorităţile locale nu le-ar putea da centrale, lucru nepermis pentru că ar constitui ajutor de stat. Însă legea oferă câteva portiţe edililor, care pot aproba acordarea de ajutoare de urgenţă, cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalţi abonaţi rămaşi, în trecut, pe dinafara sistemului centralizat de termoficare.

Şi totuşi, chiar dacă operatorul are o droaie de datorii la utilităţi… „Din câte cunosc şi am înţeles de la dânşii, nu au existat restanţe mari la plata salariilor, a precizat Stepanescu. Nu sunt nici angajat acolo, nu sunt nici consilier local, managementul l-am comentat, este discutabil, nu este normal ca acolo să-şi găsească un loc de muncă 96 de persoane care ar trebui să-şi caute un loc de muncă productiv, nu doar să păzească acele centrale sau ştiu eu ce să mai păzească. Am respectat societatea, am respectat şi angajaţii, o fac şi acum, dar un mod de gândire, o reorganizare este clar că este şi necesară, şi oportună”.

Antoniu Mocanu

6 Comments

 1. Haide sa vedem numele directorilor din ultimii 15 ani si sa vedem cati dintre ei au avut la viata lor tangente cu sistemul TERMOFICARE. Cat timp diplomele se cumpara si domina politicul nu cred ca ar trebui sa ne mai miram de NIMIC………..

  • Tarbuzan=sofer, Bebe=muzicant, Danila=inginer termo(!),Galan=inginer. Intelegeti diferenta?

 2. Si DNA-ul ce parere are despre jaful de la CET? Chiar toata lumea e curata?! Ma indoiesc!

 3. Bravos, Stimabile! „…..managementul l-am comentat, este discutabil!!!!”…..
  In ceasul al douasprezecelea, a devenit clara si pentru D-vstra solutia:centrale proprii, pe institutii si/sau grupuri de locuinte!….
  Gaurile negre devin pe zi ce trece albe iar noi, oamenii obisnuiti ne intrebam cum pot prospera alesii nostri in planul personal in timp ce pentru oras isi arata doar incompetenta si impostura!
  Aveti idee ce greu ne-a fost sa ne cumparam si sa ne instalam centrale de apartament, noi, cei multi, constienti ca numai asa vom putea gestiona corect consumul si cheltuielile familiei?? (in timp ce salariile la CET erau mult mai mari decat in putinele firme ramase productive in Resita!)
  Desigur, solutia corecta era si atunci centrala de bloc, dar nu toti romanii inteleg managementul, civismul, politica de mediu etc
  „Sa traiti bine!”, noi va vom urmari activitatea fara sperante prea mari ca veti lua aminte la observatiille noastre, pertinente!…

 4. Sa se puna o taxa pe cei care au centrsale proprii si au distrus cetul. Pe langa faptul ca ne polueaza, exista riscul sa explodexe oricand, mai si ramanem fara caldura din cauza lor. Daca ar plati ar fi bani suficienti sa se pastreze cetul si locurile de munca de acolo iar resitenii sa primeasca apa calda si caldura.

  • Vad ca de la ultima publicare a problemelor aparute despre finantarea, din banii contribuabilului, a falimentarului CET, NU AI INTELES NIMIC, DIMPOTRIVA unicul neuron pe care il ai a inceput sa debiteze niste prostii mai mari decat tine!!! Deci tu consideri normal ca noi, cei care am vrut sa traim mai decent si ne-am instalat cu greu o centrala de apartament, constienti ca numai asa vom putea gestiona corect consumul si cheltuielile familiei, sa platim si salariile celor de la CET pentru a ne oferi, dupa bunul lor plac, utilitatile necesare vietii de zi cu zi. O alta debilitate pe care mintea ta a gandit-o (apropo nu te-a durut cand ai gandit) este aceea cu poluarea, dar cea mai mare este cea legata de riscul de explozie. Cu oameni ca tine nu ma mai mir ca am ajuns unde am ajuns. Singura solutie pentru tine este sa emigrezi in Coreea de Nord, comunist-o!!!

Adaugă comentariu