Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul reşedinţei judeţului, Mihai Stepanescu, împreună cu directorul tehnic Titiana Cătană, au prezentat un scurt bilanţ al anului 2013, dar şi speranţele pe care le aduce noul an, în cadrul unei conferinţe de presă organizate sub cupola palatului administrativ municipal.

„Anul 2013 a fost un an satisfăcător, chiar l-aş putea declara un an bun, a precizat primarul Mihai Stepanescu. Sper ca şi anul care urmează să fie cel puţin la fel de bun, mai ales că există premisele acordării unor sume importante, provenite de la comunitatea europeană, fiind primul an de finanţare din cadrul acelui ciclu pe care noi îl aşteptăm de mult timp, 2014-2020. Şi n-aş vrea să repetăm acea greşeală pe care au făcut-o cei dinaintea noastră în 2007, când a început ciclul de finanţare 2007-2013. Ca atare, noi suntem pregătiţi cu studii de fezabilitate şi proiecte, sunt realizate şi sunt depuse la două sau chiar trei instituţii, să vedem şi unde există lichidităţi, unde există finanţare. Cu alte cuvinte, mă aştept ca dintr-un punct de vedere al banilor atraşi, bani europeni, anul 2014 să fie un an mai bun decât 2013″.

Edilul a admis şi faptul că în 2013 n-a curs doar lapte şi miere pe albia Bârzavei. „E adevărat că au fost şi nerealizări, au fost şi speranţe şi, poate, au rămas speranţe, au fost şi certitudini. Sper să trecem peste această perioadă de iarnă cu bine, şi cred că vom face asta, mai ales că vremea ţine cu noi şi asta este în avantajul bugetului propriu, a explicat edilul. Nu sunt bani aruncaţi nici pe deszăpezire, nici pe materiale, nici pe tot felul de subvenţii la căldură, consumurile fiind mari, pierderile la fel. Ştiţi că suntem un oraş special din judeţul nostru şi din vestul României, un oraş poate atipic, ce a prezentat interes major şi cred că va prezenta interes major şi în perioada următoare pentru instituţiile naţionale”.

Totuşi, anul acesta rămâne, potrivit oficialilor, unul plin de obiective îndeplinite. „În 2013 au fost reabilitate cu covor asfaltic un număr de 19 străzi şi zece parcări, fiind totodată realizate o serie de reabilitări şi reparaţii ale trotuarelor, aleilor, parcărilor cu zgură, au fost întreţinute o serie de străzi din oraşul nostru, cu zgură şi piatră spartă, au fost refăcute rigolele din municipiul Reşiţa. Cu privire la lucrările de construcţii, a fost realizată piaţa de vechituri atât de aşteptată şi de dorită de reşiţeni, piaţa auto, amândouă autorizate, în zona de nord a oraşului. Totodată, a fost realizat padocul pe Dealul Lupacului, de pe str. 24 Ianuarie, au fost realizate o serie de lucrări de modernizare şi de reabilitare a cimitirelor. Ştiţi foarte bine că noi le-am preluat la sfârşitul anului trecut, şi deja am trecut la modernizarea acestora, chiar la extinderea, amenajarea acestora, începând cu cimitirul nr. 8 şi continuând cu nr. 2, 3 şi celelalte. Au fost realizate o serie de lucrări de amenajare la terenul de zgură de la Stadionul «Mircea Chivu», au fost realizate trei noi locuri de joacă: în parcul Bernat Andrei, pe str. Ion Corvin şi Narcisei. Au fost achiziţionate şi montate în parcuri şi pe bulevardele principale o serie de bănci, foarte multe realizate în regie proprie, de colegii noştri din cadrul Direcţiei de Întreţinere a Patrimoniului, au fost realizate plantări de arbori, montare de mobilier urban şi dotarea unor suprafeţe cu bănci, suporturi de biciclete şi alte elemente funcţionale. Au fost încheiate parteneriate de colaborare în vederea amenajării spaţiilor verzi existente. Ştiţi foarte bine că noi beneficiem de producţia de la sera de flori a primăriei. O serie de lucrări, cea mai mare parte, au fost realizate de către colegii noştri. Totodată, prin Serviciul Proiecte au fost derulate şi implementate, recepţionate, câteva spaţii de importanţă mare pentru municipiul nostru. Mă refer la Colegiul Economic al Banatului Montan – o lucrare de circa două milioane de euro -, Centrul de Servicii de Asistenţă Socială pentru Persoane Vârstnice, a fost modernizată fosta baie comunală, denumirea mai veche a acelei construcţii, şi a fost înfiinţat Centrul de Zi «ABC», o altă construcţie modernă, recepţionată în acest an 2013″.

Edilul a amintit şi de piaţa volantă creată în cartierul Piaţa Republicii, de scutirile de taxe acordate celor care vând în pieţele reşiţene, de bonificaţiile acordate celor care şi-au achitat dările la timp, de scutirile de la plata impozitelor acordată celor afectaţi de explozii, de ştergerea majorărilor pentru cei care şi-au achitat, fie şi mai târziu, dările. De asemenea, primarul a vorbit despre ceea ce s-a făcut pentru sporirea siguranţei cetăţenilor, astfel că, pe lângă pregătirea fizică, poliţiştii locali au beneficiat şi de una teoretică, fiind implementate sisteme de video cu circuit închis care se supravegheze Grădina Zoologică, cimitirele 1, 2, 5, 6, 7, 8, Piaţa de Vechituri şi Auto de pe Aleea Gugu, intrările în oraş ş.a.m.d. Iar legat de protecţia socială, au fost acordate o serie de ajutoare, aprobate prin diferite acte normative intrate în vigoare în 2013, pe lângă asigurarea venitului minim garantat pentru 224 de persoane, 671 de familii sau persoane din municipiu beneficiind de ajutoare de urgenţă, 3.915 beneficiind de ajutoarele de încălzire a locuinţei.

Antoniu Mocanu