REŞIŢA – Dezastrul întregistrat anul acesta în sectorul apicol se va resimţi cel mai bine în buzunarele consumatorilor.
2014 s-a dovedit a fi un an nefast pentru apicultorii cărăşeni, şi nu numai. Precipitaţiile abundente şi temperaturile nefavorabile din perioada culesului au ţinut albinele mai mult în stupi, iar florile de salcâm şi cele de tei nu au secretat suficient nectar. Din această cauză, anul acesta vom găsi mai puţină miere în pieţe, şi mai scumpă.
„După dezastrul înregistrat la salcâm, am sperat că măcar la tei voi obţine o producţie bună. Din păcate, florile au dat foarte puţin nectar, doar pentru întreţinerea familiilor de albine. Situaţia este aceeaşi în toată ţara, şi, în aceste condiţii, nu ştiu cum vom trece această iarnă“, ne-a declarat Ioan Bărbuţ, preşedintele Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules“.
Apicultorul spune că dacă anul trecut a reuşit să obţină de la cele 160 de familii de albine aproximativ şase tone de miere, acum, abia dacă trece de o tonă. „Atunci când vremea nu ţine cu noi, şi cheltuielile sunt mari. De exemplu, în primăvară, am fost nevoit să alimentez albinele cu siropuri de zahăr şi biostimulatori, iar aceste suplimente nutritive nu sunt ieftine deloc. Combustibilul e scup şi el, iar cel mai bine se simte acest lucru în buzunarele celor care practică stupăritul pastoral“ a mai precizat Bărbuţ. În aceste condiţii, mai spune preşedintele Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules“, preţul mierii va creşte cu cel puţin 30%.
Acest lucru înseamnă că pentru un borcan de un kilogram de miere vom plăti între 27 şi 30 de lei, pentru polifloră, şi între 35 şi 40 de lei, pentru salcâm.
Roxana Bălan Nafiru