Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi mai sunt doar patru zile până la Paşte, ciobanii nu se înghesuie să-şi vândă mieii în pieţe. Tradiţia spune că de pe masa de Paşte nu pot lipsi ouăle roşii şi carnea de miel.

Cum până duminică nu mai este mult, gospodinele au intrat deja în febra cumpărăturilor. Pentru că anul acesta Paştele se sărbătoreşte mai devreme, mieii sunt micuţi, aşa că mulţi ciobani preferă să mai aştepte până când aceştia vor mai lua în greutate, pentru a-i da la export. „Nu mi se rentează să ies cu mieii pe piaţă, pentru că puţini sunt cei care mai cumpără un miel întreg. Mulţi vor doar o pulpă, iar alţii caută doar măruntaiele pentru a prepara drobul. Aşa că, prefer să-i dau la export“, ne-a spus Gheorghe Iorofte, din Rusova Veche.

La fel ca bărbatul gândesc şi alţi ciobani, acesta fiind probabil principalul motiv pentru care ieri, în pieţele reşiţene am găsit un singur crescător de oi. „Probabil că vor mai veni şi alţii, dar nu mulţi, pentru că taxele sunt mari. Plătim 15 lei pe mielul tăiat, plus taxa de 10 lei/zi pentru masa ocupată“, ne-a spus Ana Busuioc.

Chiar dacă anul acesta mieii sunt mult mai puţini şi mai scumpi – 25 de lei/kg la ciobani, iar în supermarket-uri kilogramul ajunge să coste şi 33 de lei – femeia spune că va putea face faţă cererii mari.

„Am avut vânzare bună pentru prima zi, în doar câteva ore am dat 20 de miei. Aglomeraţie va fi spre sfârşitul săptămânii, dar am miei suficienţi pentru a-i scoate la vânzare“, mai spune Ana Busuioc. Dacă ciobanii îşi fac timid apariţia pe piaţă, nici reşiţenii nu stau mai bine la acest capitol, căci tot timid scot banii din buzunare. „Comparând cu veniturile noastre, kilogramul de carne e foarte scump. Nu am venit pregătită să şi cumpăr, testez doar piaţa momentan. Însă, cu siguranţă, nici în acest an mielul nu ne va lipsi de pe masa de Paşte“, ne-a declarat Mărioara Cenda.

Nu toţi reşiţenii îşi permit însă să plătească între 150-200 de lei pe un miel de numai câteva kilograme. „Din pensia mea de 880 de lei, 280 de lei sau dus pe medicamente, aşa că îmi iau gândul de la mielul de Paşte“, povesteşte pensionara Florica Mărguţ.

Roxana Bălan Nafiru