Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zilele acestea, şcolile şi instituţiile de cultură organizează acţiuni pentru a marca evenimentul de la 24 ianuarie 1859.

Aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată cu două zile mai devreme la Centrul de carte „Banatica“ al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“ din Reşiţa. Au dat curs invitaţiei bibliotecarilor două clase de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din oraş (a III-a A, prof. Florica Fetescu, şi a VI-a C, prof. Adriana Boru), care au contribuit la reuşita acţiunii de joi, 22 ianuarie. Manifestarea a debutat cu o prezentare a bibliotecarei Maria Iser despre însemnătatea evenimentului de la 24 ianuarie 1859, şi a continuat cu punerea în scenă, de către elevii ciclului gimnazial, a povestirii lui Ion Creangă „Moş Ion Roată şi Unirea“.

La rândul său, bibliotecarul Ion Bujor le-a pregătit oaspeţilor o expoziţie de fotografie cu uniformele militare din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, dar şi una de carte pe tema Unirii Principatelor Române. „În cinstea evenimentului de la 24 ianuarie 1859, am pregătit şi o expoziţie prin care am încercat să prezentăm uniformele armatei române din timpul domniei lui Cuza. Expoziţia este, spun eu, foarte interesantă, pentru ceea ce însemna estetica unei uniforme, începând cu soldatul şi terminând cu generalul. Uniformele din timpul lui Cuza erau de inspiraţie franceză, migălos lucrate şi brodate foarte frumos, iar soldaţii le purtau cu mare mândrie“, a precizat bibliotecarul Ion Bujor.

Finalul activităţii le-a aparţinut celor mici, elevilor din ciclul primar, care au cântat şi recitat poezii şi care au încheiat prinzându-se în hora Unirii. Acţiuni similare au fost organizate joi şi la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“, de către muzeografii reşiţeni.

Adaugă comentariu