Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Agenţii economici ce prelucrează material lemnos au protestat marți la Ministerul Mediului.

Zilele trecute ASFOR (Asociaţia Forestierilor) Vest a protestat în faţa Direcţiei Silvice Caraş-Severin împotriva preţurilor de pornire la licitaţia de masă lemnoasă, pe care le consideră prea mari. Marți, agenţii economici din ţară s-au reunit la Ministerul Mediului. Ca urmare a numeroaselor semnale transmise de operatorii economici înscriși la licitațiile pentru valorificarea masei lemnoase, dar și în urma analizării rezultatelor primei licitaţii în acest sens, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a constatat faptul că licitaţiile nu au avut finalitatea aşteptată.

„Nivelul prețurilor de referință pe specii au fost aprobate prin decizia directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, din decembrie 2015. Atât analiza MMAP, cât și motivele invocate de operatorii economici privind eșecul licitațiilor desfășurate, arată că prețurile practicate de RNP Romsilva sunt ridicate. Pentru deblocarea activității economice, MMAP a solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenței, cu privire la modul de stabilire a prețurilor de referință“, a precizat, oficial, Ministerul Mediului. Opinia autorității de concurență este că se recomandă să se utilizeze, ca preț de referință, prețul minim de adjudecare la ultimele licitații pe aceleași specii, grade de accesibilitate, sortimente și tehnologia de exploatare.

Totuşi, membrii ASFOR şi ceilalţi agenţi economici nu sunt mulţumiţi. „Contractul este unul abuziv, pus în fața noastră, fără să fie negociat, fără să fie discutat în prealabil, lucru care ne deranjează și pe care nu-l putem accepta. Cine se face vinovată de acest lucru este Romsilva, de la centru, care au aprobat aceste prețuri excesive și acest contract și caiet de sarcini care nu pot fi realizate“, a precizat Mihai Onescu, președintele Asociației Forestierilor din Regiunea Vest.