Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Raluca Soran, preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti din Caraş-Severin şi vicepreşedinte la nivel naţional, a făcut din meseria pe care o practică o adevărată pasiune. Pentru a aduce, însă, un plus de frumuseţe vieţii de zi cu zi, a început să picteze cu aceeaşi plăcere şi cu aceeaşi minuţiozitate.

„Pentru mine, meseria pe care o practic înseamnă şi pasiune. Dacă nu era aşa, probabil că mă retrăgeam. De ani de zile, îmi permit, să îmi iau o singură zi liberă pe săptămână. Sunt apropiată de pacienţii mei, care vin şi revin la mine de zeci de ani. Din acest motiv, mă simt datoare faţă de ei. Sunt 37 de ani de când profesez”, a declarat medicul Raluca Soran.

Chiar dacă pasiunea pentru desen este veche, nu a făcut-o într-un mod profesionist. De câţiva ani, însă, după ce a crescut un copil, l-a educat şi după ce s-a perfecţionat în meseria sa, medicul Raluca Soran şi-a alocat mai mult timp picturii, aşa că merge la Cercul de pictură coordonat de prof. Marian Truţulescu, de la care nu lipseşte sub nicio formă.

„Doamna doctor este un adevărat artist. Ca şi pictor, face parte din grupa de adulţi a Clubului de artă Contrast, aproape de la început. Vine cu perseverenţă, pentru a învăţa şi a realiza cât mai multe lucruri. Îşi pune tot timpul amprenta personală pe lucrări, iar tentinţa este spre arta modernă, de la impresionism, până la perioada actuală, dar mai ales perioada fovă, adică îi plac culorile tari, îi plac formele scoase în evidenţă doar prin culoare, nu pentru că n-ar fi o bună desenatoare, dar culoarea îi stă, să spun aşa, la mână”, afirmă artistul plastic Marian Truţulescu, profesor în cadrul Clubului de artă Contrast.

Raluca Soran este la zi cu tot ceea ce înseamnă şi se întâmplă în arta contemporană, a vizitat foarte multe galerii şi muzee de artă, ceea ce pentru un artist este fundamental. Cunoaşte predecesorii şi tendinţele în artă. „La început, îmi plăcea să copiez maeştrii impresionişti, cu care categoric rezonez şi pe care îi iubesc, în special pe Monet, şi de fapt aşa se şi învaţă. După aceea, am trecut, tiptil-tiptil, la fovi, pentru că îmi plac culorile violente. Acum, ambiţia mea este să-mi creez propriile teme şi să nu mă mai inspir de la alţii, eventual, doar după fotografiile făcute de mine în diferite peregrinări sau pur şi simplu după ceea ce visez”, a precizat Raluca Soran.

Medicul stomatolog iubeşte culoarea roşie, care spune că o reprezintă şi care se regăseşte în aproape toate tablourile pictate cu aceeaşi pasiune, fie că este vorba de reproduceri, de peisaje sau portrete. După cum susţine profesorul Marian Truţulescu, medicul Raluca Soran reuşeşte să îmbine culorile într-o armonie perfectă, într-o compoziţie echilibrată, plăcute ochiului şi sufletului. Totodată, Raluca Soran iubeşte, în aceeaşi măsură, muzica bună şi cărţile, să cunoască oameni şi locuri noi.