REŞIŢA – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aruncă în joc bonusuri pentru medicii de familie care fac economii în sistem.
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat recent că are intenţia de a acorda bonusuri medicilor de familie care depistează o boală din timp sau care reuşesc să menţină bolile cronice în anumite limite.
„Dacă vorbim în aria cardiacă, faptul că îl ţii în anumite limite la tensiune, să primeşti un bonus. Faptul că în diabet reuşeşti să-i menţii glicemia la un nivel acceptabil, primeşti un bonus. Sunt absolut dispus în a creşte valoarea serviciului medical, pentru că îl scad din costul medicamentelor”, a spus Ciurchea.
Preşedintele CNAS a arătat că descoperirea unei boli în fază incipientă presupune costuri mult mai mici, iar bolnavul poate fi reinserat în societate.
„Ce să vorbim de bonusuri în condiţiile în care am plătit acum o amendă către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, şi eu şi alţi medici, pentru pacient de pe lista mea căruia i-am eliberat reţetă şi despre care nici eu nici el nu ştiam că este internat în spital? Ar fi bine să ne facem fiecare treaba, fără să intrăm unii peste alţii pe anumite segmente. Cred că importanţi sunt şi pacienţii, şi noi, şi calitatea serviciilor oferite“, ne-a declarat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de liberă practică şi medicina familiei Caraş-Severin.
Şeful CNAS a mai insistat pe faptul că atât farmaciştii cât şi pacienţii evită administrarea medicamentelor generice, pe motiv că sunt produse în România şi nu ar avea aceeaşi calitate cu cel original. „Farmaciştii noştri sunt de bun simţ şi de bună credinţă, explicându-le pacienţilor rolul fiecărui medicament, iar omul alege pe care în plăteşte, mai scump sau mai ieftin. CNAS cheltuie tot atâta şi nu ştiu de ce se bagă în opţiunile şi portofelele oamenilor“, a mai adăugat dr. Popovici.