REȘIȚA – Obstrucționarea activității acestora de către conducerea Spitalului Județean de Urgență a creat neînțelegeri majore, pe care echipa managerială a Serviciului Județean de Medicină Legală le-a expus într-un memoriu adresat Consiliului Județean. Asta după ce, dr. Marius Toc, șeful instituției medico-legale a încercat în repetate rânduri să rezolve problemele cu argumente solide în fața Consiliului de Administrație al SJU. Tensiunile sunt legate de bani și de administrarea acestora, în condițiile în care instituția se confruntă cu lipsa de personal, cu achizițiile sau spațiul.
Deși salarizarea angajaților din instituțiile medico-legale se face direct de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății și se virează prin IML Timișoara de care aparține, deci nu împovărează SJU, se pare că amestecul conducerii Spitalului Județean în administrarea fondurilor îngreunează activitatea medicilor legiști. Contactat de către JCS, dr. Marius Toc a explicat cu argumente: „Activitatea noastră, prestațiile medico-legale au anumite costuri care se achită de către persoanele care le solicită, o persoană fizică, dacă vine pentru un certificat, organele de anchetă, poliție, parchet, instanțe de judecată. Aceste fonduri care se achită sunt venituri proprii, sunt veniturile noastre care, conform legii, rămân la dispoziția instituțiilor medico-legale. De exemplu, o autopsie costă 302 lei, alcoolemia e 80 lei, toate examenele complementare pot să ajungă până la 3000 lei, deci de zece ori suma autopsiei. Noi putem să facem aici doar alcoolemie, deși ne-am fi dorit să ne extindem, pentru că era și în beneficiul nostru financiar. Nu am reușit să ne rezolvăm spațiul pentru un sediu nou, au fost discuții“.
Problemele SJML au apărut însă din iulie 2017, în momentul când s-a pensionat singura secretară-dactilograf. Serviciul având și așa prea puțini angajați, scoaterea la concurs a postului respectiv a fost tergiversată, nici acum nu e rezolvată și, cum nu există decât o asistentă pe laborator, asta îngreunează și mai mult activitatea instituției. La toate acestea se adaugă spațiul și blocarea achizițiilor: „A existat un contract de dare în folosință gratuită pe cinci ani care a expirat și a trebuit prelungit, să avem forme legale, explică dr. Toc. Au mai existat două încercări de a fi dați afară din spațiul unde funcționează laboratorul de toxicologie, mai ales că spațiile au început să se vândă pentru cabinetele private. De asemenea, a apărut o hotărâre a Consiliului Superior de Medicină Legală prin care se trece la efectuarea determinării alcoolemiei prin metoda gaz-cromatografică, or pentru așa ceva trebuie achiziționat un gaz-cromatograf din fondurile instituțiilor medico-legale. E o reglementare legată de cerințele Uniunii Europene, s-a stipulat că intră în vigoare la 1 ianuarie 2018 și devine obligatorie la 1 iunie 2018. Am făcut toate demersurile să achiziționăm un asemenea aparat, dar ne-am împotmolit, răspunsul fiind că nu se poate, ceea ce nu e normal, fiindcă l-am achiziționa din fondurile noastre. În plus, laboratorul nu determină toxice, în general, laboratoarele unităților sanitare nu determină toxice. De aceea ar fi binevenit și pentru unitățile sanitare din județ, când au o persoană internată și au o suspiciune de intoxicație, să aibă sprijinul instituțiilor medico-legale la determinarea unui toxic, cât încă e în viață persoana respectivă, deci medicina legală e mult mai complexă“.
Șeful SJML a încercat să rezolve toate aceste probleme și în Consiliul de Administrație, singura certitudine fiind aceea că arieratele la SJU se vor sfârși cam prin 2021. „Ce facem până atunci, se întreabă retoric acesta, punem lacătul, intrăm în conservare? Nu avem nici un semnal că s-ar fi început vreun demers, e lipsă totală de comunicare instituțională. Serviciul Financiar Contabil la SJU ține evidența pe analitice separat a fondurilor medico-legale, de aici problema că depindem de SJU, dar nu am mai întâmpinat până acum obstrucționări de genul acesta. Unitățile sanitare au, într-adevăr, arierate, dar noi având finanțare separată, iar banii proveniți din veniturile proprii, din activitatea desfășurată, fiind la dispoziția instituțiilor medico-legale, în țară nu se întâmplă așa ceva, din contră, au deschis un cont de analitic separat, pentru ca fondurile să fie direcționate spre achiziții și să nu fie blocați“.
Toc a adăugat pentru JCS că nu au cerut decât să fie lăsați să-și desfășoare activitatea, să se respecte legea și să nu fie obstrucționați. Cât privește decontările fictive, SJML a sesizat deja Curtea de Conturi în vederea efectuării unor verificări, întrucât instituția nu își însușește sumele imputate.