Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De luna viitoare, atât preţul cît şi alternativele terapeutice vor suferi modificări.

Noul Catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED) va intra în vigoare din prima zi a lunii iulie, reprezentanţii autorităţilor în domeniu susţinând că există peste 100 de medicamente în vechiul catalog care nu au fost niciodată comercializate. Printr-un nou act normativ ce va intra în vigoare în scurt timp, în situaţia în care producătorii nu respectă preţul conform metodologiei de calcul au posibilitatea să îl conteste în termen de 90 de zile.

De luna viitoare, pacienţii care nu vor dori să ia medicamentul generic şi îl vor alege pe cel inovativ vor plăti în plus diferenţa. Potrivit Ministerului Sănătăţii, prin trecerea de la 1 iulie la cel mai mic preţ din UE la medicamente se estimează o economie de aproximativ 15-20 la sută, care ar urma să fie folosită pentru înnoirea permanentă a listei de medicamente compensate.

Ministrul Bănicioiu a precizat că vor exista pe piaţă medicamente din toate ariile terapeutice, chiar şi după introducerea preţului cel mai mic, iar exportul paralel va fi combătut cu sancţiuni drastice, ajungându-se la retragerea licenţei producătorilor. Ca atare, ministerul s-a asigurat că va exista alternativă terapeutică pentru medicamentele generice care nu se vor mai găsi, iar pacientul nu va trebui să asigure o coplată mai mare. De asemenea, toate ţările UE vor introduce un cod unic la medicamente, cel mai probabil din 2017, având ca scop eliminarea falsificării produselor farmaceutice.